Наука та технології
2 березня 2015
Герой мультфільму передбачив масу бозона Хіггса задовго до її відкриття
Персонаж мультсеріалу Сімпсони, батько сімейства Гомер де-факто передбачив масу однієї з ключових для сучасної теоретичної фізики елементарних частинок - бозона Хіггса
news-image

Про це пише автор науково-популярних видань Саймон Сінгх, які написав нову книгу про математику в Сімпсонах.

На думку Сінгха, у другому епізоді десятого сезону, що вийшов в 1998 році The Wizard of Evergreen Terrace (Чарівник Вічнозеленої алеї) Гомер Сімпсон, переживаючи кризу середнього віку, вирішив піти по стопах винахідника Томаса Едісона і зробити кілька геніальних відкриттів, передає Є | Єдність.інфо з посиланням "Новое время".

В одному з кадрів Гомер виводить на дошці серію формул, перша з них зі значною точністю вказує на масу бозона Хіггса.

Сінгх пише, що не тільки ця серія, але і весь проект наповнений безліччю математичних фактів, і жартів. Уже в першому епізоді серіалу був жарт на тему матаналізу, в інших серед іншого згадуються досконалі числа, остання теорема Ферма, самозакохані числа і числа Мерсенна.

"Сімпсони - саме наповнене математикою шоу з тих, що коли-небудь показували в прайм-тайм", - вважає автор.

Сінгх відзначив, що це викликано декількома причинами, серед іншого - деякі сценаристи були відмінниками-математиками з Гарварду, які використовували шанс додати професійні жарти.

Бозон Хіггса - елементарна частинка з необхідністю, що виникає в Стандартній моделі фізики елементарних частинок внаслідок хіггсовского механізму спонтанного порушення електрослабкої симетрії. У листопаді 2011 року колаборації ATLAS і CMS звузили інтервал мас можливого існування бозона до 114-141 гігаелектрон-вольт.