Політика
2 червня 2020
Україна і Польща спростять процедуру перетину кордону
Василь Боднар і Бартош Ціхоцький провели зустріч, на якій домовилися про спрощення процедур отримання робочих віз та перетину спільного кордону громадянами двох країн.
news-image

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар і посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький домовилися укласти нову угоду щодо сезонних трудових мігрантів.

Василь Боднар і Бартош Ціхоцький провели зустріч, на якій домовилися про спрощення процедур отримання робочих віз та перетину спільного кордону громадянами двох країн, повідомляє МЗС України.

Враховуючи динаміку прикордонного руху останніх днів, Україна і Польща будуть працювати над поновленням регулярного транспортного сполучення. У цьому контексті також будуть узгоджуватися питання спрощення процедур отримання робочих віз та перетину спільного кордону громадянами, – йдеться в повідомленні.

Хто може їхати у Польщу?

Україна і Польща протягом травня тричі розширювали перелік категорій осіб, яким дозволено перетин кордону, незважаючи на карантинні обмеження. На сьогодні дозвільний список виглядає так:

громадяни Польщі

іноземці, які перебувають у шлюбі або діти (під опікою) громадян Польщі

особи, які мають карту поляка

особи з дипломатичним рангом і члени їх сімей

іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Польщі

іноземці, мають право працювати на території Польщі

особи, які здійснюють вантажні перевезення

водії, що здійснюють вантажні перевезення, які в'їхали на територію Польщі на іншому виді транспорту;

учні та студенти, які здобувають освіту у Польщі

громадяни держав-членів Європейського союзу, Європейського економічного простору (ЄЕП) або Швейцарії, а також їх подружжя і діти, які проїжджають транзитом (тривалістю не більше 12 годин з моменту перетину кордону).

Для українських заробітчан найважливіший дозвіл від влади Польщі – спрощене отримання робочих віз та скасування 14-денного карантину після приїзду до країни. Щоправда, таку преференцію мають лише сезонні працівники у сфері сільського господарства і садівницьких робіт, а також водії, що працють на міжнародних перевезеннях.

Зазначимо, урожай полуниці в Естонії в нинішньому році пропаде, якщо уряд не дозволить запросити в країну українських працівників.

Також повідомляли, що з України авіарейсами хочуть вилетіти 12 тис. заробітчан. 

Читайте також:Президент Фінляндії подякував за участь українців у аграрних роботах