Політика
4 червня 2020
Депутати підтримали президентський законопроєкт про «злодіїв у законі»
За участь у злочинній організації хочуть позбавляти волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.
news-image

Народні депутати у другому читанні підтримали законопроєкт№2513 президента Володимира Зеленського про відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою.

Цей проєкт закону 4 червня підтримали 236 народних обранців.

Ініціатива Зеленського пропонує внести зміни до Кримінального кодексу, зокрема до термінів «організована група» та «злочинна організація» додається поняття «злочинна спільнота» та визначається відповідальність за злочини, вчинені нею.

«Злодієм у законі» пропонують вважати тих, хто «завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив».

Під «злочинним впливом» пропонують розуміти будь-які дії тих, хто «завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, сприяє, спонукає, координує або здійснює інший вплив на злочинну діяльність, організовує або безпосередньо здійснює розподіл коштів, майна чи інших активів (доходів від них), спрямованих на забезпечення такої діяльності».

За участь у злочинній організації хочуть позбавляти волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна. Якщо ж це стосувалося службової особи, покарання буде більше — від 8 до 13 років з конфіскацією майна.

За створення злочинної спільноти, тобто об’єднання двох чи більше злочинних організацій, керівництво такою спільнотою, пропонують позбавляти волі на строк від 10 до 15 років.

А ось за перебування особи в статусі «злодій у законі» хочуть карати позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Водночас від кримінальної відповідальності звільнятимуть тих, хто добровільно і до початку зустрічі (сходки) заявлять про її учасників та точні місце і час її проведення. Однак це не стосуватиметься організатора злочинного угрупування.

У пояснювальній записці зазначено, що такі ініціативи успішно працюють, зокрема, в Грузії, й це сприяло зменшенню тиску «кримінальних еліт» на економічні та політичні процеси та відтоку «злодіїв у законі» з Грузії до інших держав, де не встановлена подібна кримінальна відповідальність.

Схожий підхід є в Кримінальному кодексі Китаю, де карають за «формування, керівництво та активну участь в організації мафіозного (нелегального) характеру, із застосуванням насильства, погроз або інших методів особами, що організовано займаються злочинною діяльністю з метою порушення законів».