Світ
8 червня 2020
Дослідники знайшли найчистіше місце на землі
Професор Колорадського державного університету і її дослідницька група визначили область атмосфери, яку не зачепила діяльність людини.
news-image

Експерти дослідили повітря над Південним океаном і не знайшли жодних слідів забруднення, що є унікальним явищем. 

Про це пише phys.org, повідомляє ТСН.

Професор Колорадського державного університету Соня Крейденвейс і її дослідницька група визначили область атмосфери, яку не зачепила діяльність людини, в першому досліджені для вимірювання біоаерозольного складу Південного океану.

Група, що базується в Департаменті атмосферних наук, виявила, що повітря шару, який живить нижні хмари над Південним океаном, є чистим - без часток, називаних аерозолями, які утворюються в результаті антропогенної діяльності або переносяться з віддалених земель. Їх висновки опубліковані в працях Національної академії наук.

Погода і клімат є складними процесами, що зв'язують кожну частину світу з будь-яким іншим регіоном, і в зв'язку з швидкою зміною клімату в результаті людської діяльності важко знайти будь-яку область або процес на Землі, не порушену людьми. 

Крейденвейс і її команда підозрювали, що повітря, що знаходиться безпосередньо над віддаленим Південним океаном, оточуючим Антарктиду, буде найменше схильний до дії людей і пилу з континентів. Вони мали намір з'ясувати, що було в повітрі і звідки воно з'явилося.

Ми змогли використовувати бактерії, що знаходяться в повітрі над Південним океаном як діагностичний інструмент для визначення ключових властивостей нижньої атмосфери. Наприклад, те, що аерозолі, які контролюють властивості хмар Південного океану, тісно пов'язане з біологічними процесами в океані, і що Антарктида, мабуть, ізольована від поширення на південь мікроорганізмів і осадження поживних речовин з південних континентів. В цілому, це показує, що Південний океан є чи не єдиним місцем на Землі, яке були мінімально порушене антропогенною діяльністю.
співавтор дослідження Томас Гілл сотні тисяч тонн мікропластику можуть повертатися на берег разом з океанським бризом щороку. 

Нагадаємо, які проблеми загрожують Україні та як їх вирішити. Експерти розповіли, чи вплинула коронакриза на екологічні проблеми України, а також оцінили дії влади у сфері екології.

Також стало відомо, що озоновий шар Землі над Антарктидою почав швидко відновлюватися. Використовуючи ряд моделей та комп'ютерне моделювання, дослідники тепер показали, що ця пауза в русі була викликана змінами в озоні.

До речі, кліматологи застерігають: Україні необхідно вже зараз готуватися до нового клімату та пов’язаних з ним викликів - аномальних стихійних явищ, посухи, забруднення повітря та нових захворювань.

Читайте також:Міста України з найбільш забрудненим повітрям (інфографіка)