Суспільство
8 червня 2020
Міністр юстиції допускає, що введення карантину могло порушити Конституцію
Денис Малюська вважає, що навіть якщо в процесі введення карантину, що перейшов у адаптивну фазу, були якісь порушення, і що якщо Конституційний Суд накладе штрафи, то ці суми будуть невеликими.
news-image

Денис Малюська вважає, що якщо в процесі введення карантину, що перейшов у адаптивну фазу, були якісь порушення, і що якщо Конституційний Суд накладе штрафи, то ці суми будуть невеликими, про це міністр юстиції заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Відповідаючи на запитання, чи була порушена Конситуція під час введення карантину і спричинить це збитки для держави, Малюська відповів ствердно.

Але питання в тому, що завдання держави в тому числі одне з головних – це дбати про людину, дбати про її життя, дбати про її здоров’я. Давайте подивимося на суть акту. Навіть, якщо, припустимо, було якесь порушення процедури, порушення Конституції (і тут я зараз буду коментувати не стільки як юрист, скільки як член уряду), мета була захистити людей, захистити їх життя і здоров’я. І це за великим рахунком вдалося, якщо ми подивимося на цифри захворюваності і смертності в Україні і в країнах, які зреагували дещо пізніше", - говорить Малюська.

Він не вважає, що виплати будуть якимось істотними. Але навіть якщо вони будуть, то все одно введення карантину він вважає виправданим. 

Відповідно, я не бачу особливо складних наслідків, з юридичної точки зору або з точки зору відшкодування збитку в результаті оцінки дій Кабміну під час карантину. Вони були на межі законності, але в межах такої законності і були збалансованими", — вважає Малюська.

Але на його думку, метою таких дій уряду був захист людей. Ця мета була досягнута. 

Нагадаємо, легковажне ставлення до рекомендацій МОЗ призвело до росту рівня захворюваності на COVID-19. У МОЗ радять користуватися масками, антисептиками та дотримуватись соціальної дистанції.

До речі, у Житомирській області посилили карантин. На позачерговому засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативи голови ОДА Віталія Бунечка ухвалили рішення про посилення карантину.

Також ми писали, що Київ поки не відкриватиме ресторани, кафе та басейни. Комісія із надзвичайних ситуацій міста розгляне це питання після вихідних, наступного тижня.

Читайте також:З 10 червня в Україні можуть відкрити бази відпочинку