Події
11 червня 2020
Ювілей з присмаком «корони»: після святкування понад 30 людей хворі
Поблизу Тернополя посилили карантин
news-image

Понад 30 людей – гості, які недавно були на святкуванні ювілею у с. Баворів, що у Тернопільському районі, та щонайменше п’ятеро, які з ними потім контактували, інфікувалися на COVID-19, повідомляє te.20minut.

Загалом, як вдалось дізнатися, на ювілеї у місцевого чоловіка побувало близько 60 гостей. Святкували в орендованій їдальні.

29 жителів Великогаївської громади захворіли на Ковід-19, - повідомила головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук 10 червня. - Це жителі сіл Баворів, Застав`є та Прошова. 30 травня люди святкували ювілей у Баворові. Всього там були близько 50 осіб. Але самі люди розказують, що гостей могло бути і більше.

У селах Великогаївської ОТГ посилили карантинні заходи. Про це повідомив Олег Кохман, голова Великогаївської ОТГ.  

Зокрема, заборонили пасажирське перевезення з Баворова і Застав’є до Тернополя. Дитсадки на території сіл громади закрили, з амбулаторією с. Баворів можливий тільки телефонний зв’язок - із сімейним лікарем. У місцях загального користування проводять дезінфекцію, а місцеві крамниці припиняють роботу о 19.00. Усі заклади харчування – закрили.

Сьогодні, 11 червня, додались ще троє інфікованих, їм ПЛР проводили позавчора, - каже Олег Кохан. – Загалом вже є понад 30 інфікованих. Чи це пов’язано зі святкуванням – інформацію вивчає поліція.

У селі про святкування говорять неохоче. Чоловік-ювіляр, кажуть, відомий і знаний. Хотів як краще, але… На святі зібралось чимало народу, кажуть місцеві, але просять не називати їхніх прізвищ. Зараз, принаймні, у Баворові всі ходять в масках та рукавичках, а без нагальної потреби на вулицю взагалі не виходять.

Окрім 29 гостей, які були на ювілеї, COVID-19 вже підтвердили ще у п’ятьох, які з ними контактували, каже Оксана Чайчук. Сьогодні передали матеріали в поліцію щодо відкриття кримінального провадження за порушення вимог адаптивного карантину, а також вимог постанови Кабміну, - каже Оксана Чайчук.

Вранці 11 червня до поліції інформація про масове інфікування на ювілеї та порушення карантинних заходів не надходила. У цьому запевнив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. Щойно надійде – реагуватимуть на звернення. Ближче обіду в поліції повідомили, що інформація вже є. Наразі її внесли до журналу обліку заяв та повідомлень та перевіряють дані.

У поліції принаймні є інформація, що на святкуванні було близько 60-ти гостей. Якщо різке зростання кількості інфікованих сталось саме через святкування ювілею, подію внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наразі поліція проводить перевірку.  

Водночас, 10 червня заступник керівника обласного лабораторного центру Володимир Паничев повідомляв, що із 55 запрошених осіб COVID-19 лабораторно підтверджений у 37 з них. А святкування відбулося 30 травня у їдальні. Ми наразі намагаємось з'ясувати точну кількість інфікованих, адже всі служби і посадовці називають різні цифри. 

Як повідомляли, МОЗ готується до посилення карантину у зв'язку з погіршенням епідситуації.

Зазначимо, у Києві зафіксували понад 90 нових випадків COVID-19, ще 4 людини померли.

Читайте також:51-річна львів’янка з коронавірусом вижила після 33 днів на апараті ШВЛ