Україна
15 червня 2020
Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями
Північноатлантична рада визнала Україну партнером з розширеними можливостями.
news-image

Україна отримала статус Партнера НАТО з розширеними можливостями, про що повідомив глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

У п’ятницю, 12 червня, Північноатлантична рада визнала Україну партнером з розширеними можливостями. Цей статус є частиною ініціативи НАТО з оперативної сумісності з партнерами, покликаної підтримувати і поглиблювати співробітництво між членами Альянсу і партнерами, які роблять значні внески в операції і місії на чолі з НАТО, пише пресслужба Альянсу.

Як партнер з розширеними можливостями, Україна зможе користуватись особливими можливостями. Це й розширений доступ до програм і навчань з оперативної сумісності, й обмін більшими обсягами інформації, зокрема щодо набутого досвіду.

Україна тепер належить до шести партнерів з розширеними можливостями, разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуально побудовані відносини з НАТО на основі сфер взаємної зацікавленості.

Як стало відомо, США нададуть Україні 250 мільйонів доларів безпекової допомоги. Конгрес США затвердив пакет безпекової допомоги Україні за програмою «Ініціатива безпекової допомоги Україні» (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI).

До речі, українська армія отримає гроші від Туреччини. Україна розширить співпрацю з Туреччиною в оборонній сфері.

Також стало відомо, що у 2020 році, в рамках надання військової допомоги, Україна отримає від Сполучених Штатів системи озброєння, зокрема, протикорабельні ракети