Україна
18 червня 2020
Україна отримає від США 16 патрульних катерів на 600 млн доларів
Україна буде використовувати ці судна для кращого захисту своїх територіальних вод і захисту інших морських інтересів.
news-image

Держдепартамент США схвалив продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і необхідного для них обладнання на 600 мільйонів доларів. Про це повідомляє Агентство з питань оборонного співробітництва США, інформує видання Шотам.

Тепер Україна зможе купити 16 катерів; 32 гармати MSI Seahawk A2; 20 електрооптичних інфрачервоних радарів (FLIR) — 16 встановлених і 4 запасних; 16 акустичних систем дальньої дії (LRAD) 5 км; 16 ідентифікаційних систем (IFF); 40 гармат МК44 (32 встановлених і 8 запасних); комунікаційне обладнання; допоміжне обладнання; запчастини та інструменти.

Як відзначили в Агентстві, Україна буде використовувати ці судна для кращого захисту своїх територіальних вод і захисту інших морських інтересів.

Це буде підтримувати цілі зовнішньої політики і цілі національної безпеки Сполучених Штатів, покращуючи безпеку країни-партнера, яка є силою політичної стабільності та економічного прогресу в Європі», — йдеться в повідомленні.

Технічні характеристики

26-метрові алюмінієві катери Марк VI експлуатуються Прибережними річковими силами ВМС США (Navy’s Coastal Riverine Force, CRF). Катери є достатньо відомими й на сьогодні перебувають на озброєнні не лише США а й інших країн.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Силова установка Mk VI з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол. Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів близько 600 миль. Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25 мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами.

Раніше ми писали, що США передали Україні Javelin, боєприпаси та рації на мільйонів. США і далі стоять на боці України у підтримці її суверенітету та територіальної цілісності перед лицем російської агресії.

Нагадаємо, США готові надати Україні $ 125 мільйонів військової допомоги - CNN. Пентагон повідомив Конгрес про те, що український уряд домігся необхідного прогресу в ключових інституційних реформах, і заслуговує на додаткову військову допомогу.

До речі, українська армія отримає гроші від Туреччини. Україна розширить співпрацю з Туреччиною в оборонній сфері.

Також стало відомо, що у 2020 році, в рамках надання військової допомоги, Україна отримає від Сполучених Штатів системи озброєння, зокрема, протикорабельні ракети

Читайте також:Які країни наймогутніші в світі, – USNews