Політика
18 червня 2020
Рада підтримала скасування обов'язкової ДПА для випускників шкіл
За відповідне рішення проголосували 356 депутатів.
news-image
Верховна Рада проголосувала за скасування обов'язкової державної підсумкової атестації для цьогорічних випускників шкіл. Але ЗНО не скасовували.

За відповідне рішення проголосували 356 депутатів.

Випускники звільняються від обов'язкової ДПА, але можуть складати атестацію, зокрема у формі ЗНО, за власним бажанням.

У «Слузі Народу» пояснили, що цьогорічні випускники зможуть обирати, як отримати підсумкові оцінки і відповідні документи: 

шляхом річного оцінювання;

шляхом проходження ДПА;

шляхом проходження ЗНО.

Ті, хто не думає вступати до університетів, отримають атестат і зможуть не приходити в пункти проведення ЗНО. Ті ж, хто хоче відкласти вступ до вишу на рік, зможуть цього року його не складати. Учні позбавляться «обязалівки» проходити оцінювання, щоби отримати документ про середню освіту», — йдеться у повідомленні.

Раніше уряд повідомив про скасування проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання в закладах освіти. У МОН згодом уточнили, що пропонують скласти тестування вдома.

Уряд також ухвалив механізм повернення коштів за пробне ЗНО.

Основна сесія ЗНО має відбутися з 25 червня по 17 липня. З детальними датами ЗНО можна ознайомитись тут.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що ці дати ще можуть переглянути з урахуванням епідеміологічної ситуації в Україні 20-22 червня.

Цього року МОН через карантин на місяць посунуло дати вступної кампанії. Прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО), та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти. 

Творчі конкурси та вступні іспити на місця держзамовлення будуть проводитись з 1 до 12 серпня. Надання рекомендацій для зарахування на бюджет відбуватиметься не пізніше 27 серпня, а подача вступниками документів для зарахування – до вечора 31 серпня.

Зазначимо, у Кабміні вирішили не відкривати дитячі оздоровчі табори до 1 липня.

Нагадаємо, Зеленський пропонує звільнити випускників шкіл від підсумкової атестації.

Читайте також:ЗНО в Україні можуть скасувати, - освітній омбудсмен