Геологи прогнозують появу на Землі нового континенту
Остаточний висновок вчені обіцяють зробити після більш докладного вивчення хімічного складу сієнітів
news-image

Вчені прийшли до висновку, що незважаючи на те, що формування контітентальной кори в океані є незвичайним, але саме так і можуть зароджуватися нові континенти.

Учені з Австралії і Франції проаналізували склад порід декількох островів в південній частині Індійського океану і з'ясували, що там зароджується новий материк, який зараз перебуває в "ембріональному стані". Стаття дослідників була опублікована в журналі Terra Nova, пише «Є!».

Свої дослідження вони проводили на островах архіпелагу Кергелен, який знаходиться в Індійському океані неподалік від Антарктиди. З'ясувалося, що там спостерігається зародження континентальної кори. Раніше вважалося, що подібні явища не відбуваються посеред океану.

Справа в тому, що континентальна земна кора більш товста, ніж океанічна. Крім того, в ній спостерігається великий вміст граніту, в той час як океанічна земна кора складається з більшою мірою з базальтових порід, - йдеться в статті.

Раніше вчені вважали, що формування континентальної кори відбувається лише на кордонах континентів і океанів.

Земна кора вулканічного архіпелагу, яку виявили вчені, виявилася настільки ж товстої і "гранітної", як і на материках.

Масив Кергелена з сієнітів може бути "ембріоном континенту", який з'явиться на планеті через кілька мільйонів років, що за мірками геології становить відносно невеликий термін, - вважають вчені.

Відомо, що дане припущення носить гіпотетичний характер. Остаточний висновок вчені обіцяють зробити після більш докладного вивчення хімічного складу сієнітів.

Як ми писали раніше, компанія SpaceX 23 червня запустить на орбіту десяту партію супутників Starlink

Читайте також: У Львові відкрили перший науковий парк