Політика
23 червня 2020
Уряд планує знизити ставки за іпотекою до 5-7% — Шмигаль
В Україні восени спостерігатиметься здешевлення фінансових ресурсів.
news-image
Ставки за іпотекою в Україні планують знизити до 5-7%.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав в етері телеканалу «Перший Західний», передає «Інтерфакс-Україна».

Наша мета взагалі 5-7%, а не 10%. 10% — це початкова мінімальна мета для іпотеки, щоб наразі зрушити економіку з місця», — зазначив прем’єр.

За його словами, в Україні восени спостерігатиметься здешевлення фінансових ресурсів.

Ми створюватимемо умови, щоб це відбулося ще влітку, але система велика і стабільна, й інерційність є певною запорукою стабільності банківської і грошово-кредитної систем», — додав глава уряду.

У лютому президент Володимир Зеленський казав, що ставки за іпотекою знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року. Водночас у Національному банку повідомляли, що до кінця 2020 року ставки за іпотекою мають скласти 15% річних.

Зниження ставки за іпотекою до 15% річних призведе до значної економії коштів позичальників. Наприклад, беручи іпотеку на 1 мільйон гривень під 20% річних на 10 років позичальник переплатить банку 5,19 мільйона гривень відсотків (за весь період користування кредитом). Якщо ж відсоток за такою іпотекою зменшити до 15% річних, то сума переплати за 10 років складе 3,045 мільйона гривень.

Раніше повідомляли як не повертати кредит і не платити іпотеку через карантин: усе про кардинальне нововведення НБУ.

Також писали, що іпотечні кредити, які надають банки в Україні, є дуже дорогими. Українцям важко їх виплачувати, хіба що вони торгують наркотиками чи зброєю. Уряд планує змінити цю ситуацію.

Читайте також:Дешева іпотека: державний банк знизив ставки та планує видати 1 млрд грн на купівлю житла українцям