Політика
25 червня 2020
Справа Гандзюк: прокуратура завершила досудове слідство щодо Левіна та Мангера
25 червня суд мав розглянути продовження терміну тримання під вартою Олексію Левіну (Москаленку), втім, через відсутність адвокатів засідання відклали.
news-image
Офіс генерального прокурора завершив досудове розслідування у справі вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк за підозрою голові херсонської облради Владиславу Мангеру та помічнику депутата обласної ради Олексію Левіну, яке раніше було відновлене через нібито тиск Владислава Мангера на двох свідків у справі.

Про це у коментарі hromadske повідомив прокурор у справі Андрій Синюк. За його словами, наразі зібрані додаткові матеріали, задля який 11 червня слідство відновлювали, і невдовзі матеріали відкриють стороні захисту.

Виконано всі необхідні дії та зібрано достатньо доказів для прийняття кінцевого процесуального рішення, а саме — звернення до суду з обвинувальним актом. Об’єм додаткових доказів не є великим, і ми розраховуємо на швидке ознайомлення сторін із матеріалами провадження», — сказав прокурор Синюк.

Водночас сьогодні, 25 червня, суд мав розглянути продовження терміну тримання під вартою Олексію Левіну (Москаленку), втім, через відсутність адвокатів засідання відклали.

Раніше слідство встановило, що влітку 2018 року Олексій Левін отримав замовлення від голови Херсонської облради Владислава Мангера на організацію нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк, яка нібито заважала Мангеру впроваджувати схеми щодо незаконної вирубки лісу, а також підривала його авторитет в області. Скільки коштів за організацію злочину він отримав — наразі не вказано. Але, за попередньою інформацією, у підозрі Мангеру йшлося про надання замовником 5,6 тисячі доларів за напад на Гандзюк.

Надалі, за даними слідства, Левін залучив до злочину іншого фігуранта справи — Сергія Торбіна, а той знайшов виконавців. Домовленість про напад відбувалася у дворі офісу ще одного фігуранта — Ігоря Павловського, який, як стверджує слідство, знав про підготовку злочину.

Правоохоронці вважають, що Левін дав Торбіну 5 тисяч доларів на реалізацію нападу на Гандзюк. Коли вже затримали виконавців, Торбін просив і отримав від Левіна ще 2 тисячі доларів для переховування.

Обидва підозрюваних не визнають своєї провини. Владислав Мангер звинувачує у вбивстві Катерини Гандзюк генерала СБУ Данила Доценка.

Нагадаємо, 31 липня 2018-го херсонську активістку та радницю міського голови Катерину Гандзюк облили кислотою. Вона виконувала обов'язки керівника справами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Жінка з опіками потрапила в реанімацію. 4 листопада Катерина Гандзюк померла в лікарні.

Вирок у справі вже отримали п’ятеро осіб, які зізналися у скоєному та пішли на угоду зі слідством. Ще один обвинувачений Ігор Павловський, якому інкримінують приховування злочину, також пішов на угоду зі слідством, але порушив її умови. Павловського знову затримали та взяли під варту за іншою підозрою — створення злочинної організації на Херсонщині.

Печерський суд Києва взяв під варту до 28 липня Владислава Мангера.

Куди поспішає Венедіктова та при чому тут справа Гандзюк дивіться у новому випуску «Іншого кута» з Сергієм Савінцевим.

Читайте також:Генпрокурор: Справу Гандзюк не хотіли розслідувати