Державне Центренерго купить в Ахметова 1,2 млн тонн вугілля для відновлення роботи шахт — Міненерго
Чим довше шахти перебуватимуть у вимушеному простої, тим складніше буде повернути їх до нормального режиму роботи.
news-image
Державне Центренерго планує у вітчизняних виробників придбати орієнтовно 2,4 млн тонн вугільної продукції, з яких близько половини забезпечать державні шахти, а решту куплять у приватних компаній. Найбільшою недержавною вугледобувною компанією є «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики та вугільної промисловості за результатами наради щодо відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої.

Зазначають, що, попри рішення Кабінету міністрів щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на теплових електростанціях, зараз Центренерго продовжує використовувати природний газ для виробництва електричної енергії.

Тому підприємству рекомендують визначитись із перспективами закупівель вугільної продукції до кінця року.

За словами виконувачки обов’язків міністра відомства Ольги Буславець, зараз спалювання газу видається економічно вигідним, проте це тимчасове короткострокове рішення.

Наразі вже спостерігається тенденція до збільшення ціни на природний газ. А з початком опалювального сезону і підвищенням попиту таке зростання лише прискориться. Тому, для надійної роботи електроенергетичного комплексу в осінньо-зимовий період необхідно забезпечити стале постачання вугільної продукції», — зазначила вона.

За словами керівниці Міненерго, чим довше шахти перебуватимуть у вимушеному простої, тим складніше буде повернути їх до нормального режиму роботи.

Тому, якщо вже найближчим часом шахтарі не повернуться до роботи, в осінньо-зимовий період ми будемо вимушені імпортувати вугілля за зовсім іншими цінами», — пояснила Буславець.

У відомстві уточнили, що на друге півріччя Центренерго потребує орієнтовно 2,4 млн тонн вугільної продукції. З яких державними шахтами може бути забезпечено лише близько половини від необхідного обсягу. Решту Центренерго має можливість закуповувати у вітчизняних виробників «за конкурентними цінами».

Зазначимо, компанія «ДТЕК» — одна з найбільших енергетичних корпорацій у Східній Європі. Їй належить 9 з 15 українських теплоелектростанцій, а також 17 шахт та вугільнозбагачувальні комплекси. Загалом, компанія є фактичним монополістом на ринку генерації теплової електроенергії в Україні.

Міненерго оголосило на початку травня, що в енергетичній галузі настала найбільша в сучасній історії України криза. Для виходу з кризи Міненерго розробило оновлений енергобаланс — план, за яким житиме енергетика у 2020 році. Він враховує те, скільки має виробити кожен вид генерації, аби задовольнити зменшений попит на електроенергію. Зокрема виробництво електрики АЕС скоротиться на 11,2%, ТЕС — на 13,45%, водночас обсяги виробництва «проблемної» альтернативної енергії зростуть на 105%.

Скорочення виробництва відносно дешевої атомної енергетики на користь дорогої «зеленої» обурило частину депутатів, а Державне бюро розслідувань навіть почало розслідувати, чи не намагається таким чином уряд умисне довести до банкрутства державний Енергоатом.

Одним із бенефіціарів плану Міненерго називають власника групи енергетичних компаній «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Шмигаль хоче розслідувати видачу «Укренерго» масових дозволів на приєднання до енергомережі.

Читайте також:В Україні готують пілотний проєкт закриття шахт за німецьким досвідом — Міненерго