Держава виділила 25 млн грн на фільм Сенцова
Проєкт внесли в Програму створення та розповсюдження національного кіно на 2013 рік.
news-image

Таке рішення ухвалила Рада з державної підтримки кінематографії, передає LB.ua. Проєкт фільму "Носоріг" переміг на третьому конкурсі кінопроєктів в 2012 році і мав отримати державне фінансування в розмірі 3,9 млн грн. 

Контракт з тодішніми продюсерами фільму - Олегом Сенцовим і Ольгою Журженко - підписано не було.

Проєкт внесли в Програму створення та розповсюдження національного кіно на 2013 рік. Станом на 2019 рік він залишався в програмі й це дало підстави претендувати на фінансування в 2020 році після повернення Сенцова з Росії, де він був незаконно ув'язнений. 

Держфінансування від України в розмірі 25 млн 100 тис грн складе половину бюджету.

Сенцов наголосив, що написав ще п'ять сценаріїв, але хоче спочатку зробити "Носорога", оскільки це важливий для нього проєкт. 

"Носоріг" – кримінальна драма, події якої розгортаються в Україні в 90-ті роки. Це епоха, яка нас усіх змінила – перехід від Радянського Союзу до наших сучасних днів, але всі ті виклики й досі актуальні для нашого суспільства. В українському кіно ще не знімали фільми про ці часи, тому я вважаю, що важливо поговорити про це, зазирнути в самих себе, –  розповідає Сенцов про свій майбутній фільм. – Про бандитів ми бачили багато стрічок, але мене цікавить перш за все людина: що вона відчуває, чому діє саме так, чи може така людина змінитися… Адже немає поганих людей, є люди, які роблять погані вчинки".

Зйомки планують розпочати вже цієї осені.

Нагадаємо, українська режисерка стала учасницею студентської конкурсної програми Каннського кінофестивалю. Її короткометражна анімаційна робота «Ja i moja gruba dupa» — серед 17 фільмів, відібраних із 1 952 робіт, отриманих фестивалем від кіношкіл-учасниць програми.

Також стало відомо, що зйомки фільму за романом Андрія Кузьменка (Кузьми Скрябіна) «Я, «Побєда» і Берлін» розпочнуться у Львові у липні 2020 року — напередодні міський голова Львова Андрій Садовий зустрівся зі знімальною групою фільму, де заявив про користь від зйомок фільму.

До речі, фільм української режисерки отримав головну нагороду кіноринку у Франції. Документальна стрічка “Рома” української режисерки Ольги Журби отримала дві нагороди на одному із найстаріших європейських кіноринків документального кіно Sunny Side of the Doc.

Читайте також:Олег Сенцов сьогодні презентує новий роман