На Черкащині створять музей історії українського війська
«Садиба Даховських» – це неоготичний палац у стилі англійських середньовічних замків.
news-image

На Черкащині мають намір на базі унікального ландшафтно-архітектурного комплексу «Садиба Даховських» створити ландшафтно-парковий музей Історії Українського Війська.

Про це пише Ukrmilitary.

Відзначимо, що «Садиба Даховських» – це неоготичний палац у стилі англійських середньовічних замків. Архітектурно-ландшафтна пам’ятка розташована у с. Леськове Монастирищенського району в Черкаській області займає майже 89 га землі. У комплекс входять замок, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки і хвойним на правому березі, гребля із ставом та сад.

Творцями садиби були чотири покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-х років до 1917 року.

Першим власником садиби став Маріан Даховський, який збудував невеликий двоповерховий будинок на березі річки з окремим приміщенням для садівника. Обидві будівлі знаходяться тут і зараз. Наступне покоління розгорнуло більш активну діяльність. Олександр і Гонората, взявши приклад з «Софії» в Умані, вирішили перетворити будинок на палац з парком і ставком. Усі плани їм здійснити не вдалося і будівництвом зайнялося вже третє покоління: брати Карл і Казимир.

Починаючи з 1850-го за 30 років був побудований двоповерховий палац у класичному стилі, який прикрашали дві вежі в три поверхи. З першого поверху можна було вийти на балкон, з якого відкривався вид на парк. Територія замку й листяної частини парку була оточена цегляним парканом. Для будівництва всіх цих об’єктів була потрібна дуже велика кількість цегли, тому братам навіть довелося відкрити свій власний цегляний завод.

До існуючого палацу була прибудована нова частина, але уже з використанням нових течій в європейській архітектурі. Дві частини будівлі, два стилі об’єднані так вдало, що, не будучи знавцем архітектури, сприймаєш цю споруду як єдине ціле. В цьому й суть «Леськівського дива». За розмірами це майже половина старого палацу, на три поверхи, з прямокутними вікнами і дверима, іншими деталями.

Єдність комплексу придають 6-гранні башточки в кутах добудови з такими ж зубцями, що й на старій частині палацу, але суцільної кладки. Зубці зроблені по всьому периметру добудови, в стінах вмонтовані декоративні вази та інші деталі. Основна відмінність – прямокутні форми і водяне (батарейне) опалення. Увесь замковий комплекс став триповерховим. Перед замком був розбитий розарій з фонтаном у центрі. Вода до нього поступала із свердловини по підземних жолобах.

Радянська влада родинний маєток Даховських націоналізувала. Спочатку тут влаштували будинок відпочинку для працівників цукрової промисловості й піонерський табір. Під час війни в маєтку був військовий госпіталь. У післявоєнні роки будівля використовувалась як туберкульозний диспансер закритого типу, але після протестів селян, він був перетворений на госпіталь для офіцерів-відставників з нервово-психічними захворюваннями.

В 1970 році тут розмістили майно польового госпіталю. За цей час було збудовано трьохповерхове адміністративне приміщення, в колишній конюшні добудований другий поверх і розміщені квартири, інші приміщення були зайняті під технічні засоби госпіталю. Зали замку перетворили в склади для ліків. Зникли алеї, доріжки, причал для човнів, місток, що вів до острова. В 2003 році майно госпіталю вивезли, але воєнізована охорона залишилася, садиба і замок в даний час знаходяться у власності Міністерства оборони України.

Нагадаємо, в Україні відновлять 100 історико-культурних пам’яток. Проєкт буде презентований найближчим часом та вже готовий до розгляду міністерствами. До переліку об’єктів, що підлягають відновленню, «увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну».

Як ми писали, українець заснував музей селфі в США. Людям потрібно щось нове, кольорове і яскраве. Всі розуміють, що сучасна молодь – це покоління Instagram.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.

До речі, Хмельницький музей виграв 300 тисяч гривень на ребрендинг. Осучаснення закладу стало можливим завдяки перемозі проєкту музейників у конкурсі від Українського культурного фонду.

Читайте також:Водоспади України, які варто відвідати (інфографіка)