Україна
16 липня 2020
Українські військові виконують миротворчу місію у світі
На цей час 341 військовослужбовець Збройних Сил України беруть участь у 7 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил.
news-image

На сучасному етапі Збройні Сили України продовжують виконання завдань у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, здійснюють вагомий вклад в справу побудови миру на всій планеті.

Про це повідомили у пресслужбі Генерального штабу України у Фейсбук.

Зазначається, що на цей час 341 військовослужбовець Збройних Сил України беруть участь у 7 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки під проводом ООН, НАТО та у складі спільних миротворчих сил.
На постійній основі за кордоном виконують завдання два національні контингенти та національний персонал.

У Конго

Перший контингент – 18 окремий вертолітний загін ДР Конго, дислокується та виконує завдання на Африканському континенті у складі Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго з березня 2012 року.

Загальна чисельність контингенту складає 250 осіб (126 офіцерів та 124 особи старшинського, сержантського та рядового складу).

На озброєнні підрозділу знаходиться 8 вертольотів – 4 бойових Ми-24 та 4 транспортних Ми-8, а також 38 одиниць автомобільної та спеціальної техніки. Підрозділ дислокується на аеродромах м. Гома, м. Бені, м. Калеміє та м. Бунія.

Виконуючи завдання Місії ООН, 18 окремий вертолітний загін проводить повітряну розвідку та спостереження, надає вогневу підтримку наземним силам ООН, забезпечує медичне транспортування та евакуацію поранених. Крім того, екіпажі Ми-8 щоденно забезпечують перевезення персоналу Місії та вантажів, що у свою чергу є важливим елементом забезпечення життєдіяльності Місії.

У КФОР

Другий національний контингент це – інженерний підрозділ, який виконує завдання у складі КФОР під безпосереднім керівництвом командувача сил КФОР, Місії НАТО Kosovo Force – KFOR та базується на військовій базі “Маршал Де Латре де Тасіньї” в Косово, Республіка Сербія.

Загальна чисельність контингенту складає 40 осіб, які виконують завдання з забезпечення свободи пересування територією Косово, окремих заходів інженерного обладнання місць розташування військ та розмінування місцевості в інтересах багатонаціональних підрозділів сил КФОР.

Станом на сьогодні, 51 представник українського національного персоналу виконує завдання в місіях ООН, НАТО та спільних миротворчих силах, серед яких: Місія ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (12 осіб), Місія ООН у Косово (2 особи), Місія ООН у Республіці Південний Судан (1 особа), Тимчасові сили ООН із забезпечення безпеки в Аб’єй (3 особи), Сили ООН з підтримання миру на Кіпрі (1 особа), Тренувально-дорадча місія НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан (13 осіб).

Багатопрофільна інтегрована Місія ООН зі стабілізації у Малі (9 осіб), а також Спільні миротворчі сили у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (10 військових спостерігачів).

При цьому, основними завданнями військових спостерігачів у місіях НАТО, ООН та Спільних миротворчих силах є здійснення заходів з контролю виконання угод про припинення вогню, патрулювання зон відповідальності, збір та аналіз інформації, а також сприяння у наданні гуманітарної допомоги цивільному населенню.

На штабних офіцерів зі складу МОПМБ покладено виконання обов’язків відповідно до займаних посад у складі багатонаціональних штабів та органів управління відповідних місій та операцій ООН та НАТО.

Участь ЗС України в міжнародних місіях має ключове значення для нашої держави і розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища й, водночас, є вагомим внеском України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

Беручи участь в МОПМБ військовослужбовці ЗС України, перш за все, забезпечують захист та реалізацію національних інтересів. Завдяки їхнім зусиллям посилюється роль та авторитет держави на світовій політичній арені та формується думка міжнародної спільноти про Україну як про сильну і незалежну державу. Участь наших Збройних Сил у МОПМБ підтверджує намір нашої держави, закріплений у Конституції України, щодо руху набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

Якісне і бездоганне виконання завдань, відповідальність, мужність і високий професіоналізм особового складу підрозділів та частин Збройних Сил України, які брали та беруть участь у МОПМБ, створили українським миротворцям заслужено високий авторитет у системі НАТО та ООН. Це стало основним підґрунтям для постійного запрошення України до участі у новостворюваних та вже існуючих миротворчих місіях та розширення географії залучення Збройних Сил України до миротворчої діяльності в усьому світі.

Участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки дає вагомі позитивні, як політичні, так і практичні результати, серед яких основними є:

зміцнення авторитету нашої держави на міжнародній арені;

створення сприятливого клімату для налагодження та активізації двостороннього політичного та економічного співробітництва з відповідними країнами світу;

удосконалення військовослужбовцями Збройних Сил України професійних навичок відповідно до стандартів НАТО та ООН;

впровадження стандартів ЗС провідних країн світу у діяльність ЗС України, що у свою чергу дає змогу досягнути необхідного рівня взаємосумісності з арміями країн-членів НАТО;

підвищення оперативних спроможностей та ефективності виконання бойових завдань на Сході України в результаті набуття практичного досвіду.

Нагадаємо, уряд виділить ще майже 250 млн грн на житло для військових. Кабінет міністрів таким чином продовжує програму підтримки ветеранів війни на Донбасі.

Як ми писали, військові вигрібали воду з калюж перед візитом Зеленського до Луцька. Наказ дало командування частини під виглядом ремонту доріг, які не проводилися до того приблизно протягом 20 років.

Читайте також:Демократи в Палаті представників Конгресу США пропонують збільшити військову допомогу Україні на $ 25 млн