Iнтерв’ю
16 липня 2020
Володимир Ар'єв: Спроба атакувати українську мову Бужанським має для нього абсолютно споживчий сенс
Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався із Володимиром Ар'євим, народним депутатом від партії "Європейська Солідарність".
news-image

Кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався із Володимиром Ар'євим, народним депутатом України від партії "Європейська Солідарність".

Кор.: Як Ви можете прокоментувати той законопроєкт, який подав Максим Бужанський і взагалі те, що сьогодні відбувається навколо української мови?

Володимир Ар'єв: Спроба атакувати українську мову Бужанським, зокрема в питаннях освіти, має абсолютно для Бужанського споживчий сенс. Він хоче балотуватися в Дніпрі, там регіон частково російськомовний і він бореться за електорат з Опоблоком з проросійськими силами і тому для нього нічого не варто, тим більше він сам такий ватник по своїй натурі, і він вкинув цю історію. Для Москви це просто ідеальна ситуація. Вони нічого не роблять і бачать як такими питаннями веляризують в Україні суспільство.
Якщо пам'ятаєте, жодних мітингів коли приймався закон про мову і протестів не було. Зате зараз українці будуть захищати свою мову, в тому числі право мови на освіту. Коли в 1978 році в УРСР ухвалювався закон яким дозволялося відмовлятися від вивчення української мови - це був один з ударів по українській мові. Коли в УРСР забороняли писати дисертації українською мовою - це теж був удар по розвитку і розповсюдженню української мови, а сьогодні п'ять мільйонів українців офіційно проживає на території Російської Федерації. І там, в РФ, де державна мова російська, немає для п'яти мільйонів українців жодної україномовної ні школи ні класу. Тому є паритет, має бути паритет значить в Україні має бути така ситуація поки росіяни її не виправлять і зараз ми не дамо жодним чином атакувати мовне питання.

Кор.: Як Ви вважаєте чи вистачить у Верховній Раді голосів, щоб підтримати законопроєкт Бужанського на цей момент?

Володимир Ар'єв: Чим далі - тим менше шансів

Кор.: Вважаєте не вистачить?

Володимир Ар'єв: Ні.

Зазначимо, Бужанського внесли в базу «миротворця».

Раніше стало відомо, що уряд вирішив, хто захищатиме українську мову.

Також повідомляли, що сьогодні проходив мітинг "Руки геть від мови". Кореспондент інфопростору «Є!» перебуває на місці подій і проводить пряму трансляцію.

Читайте також:Відомий український кулінарний експерт і ведучий Євген Клопотенко став на захист української мови