Суспільство
18 липня 2020
Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів
"Дикі" місця відпочинку за версією відомої телеведучої
news-image

Під час літнього відпочинку все більш актуальним стає питання відпочинку на пляжах. Часто українці прагнуть вибрати для відпустки безлюдні пляжі, де зовсім не зустріти інших туристів.

Українська телеведуча і журналіст Валерія Микульська активно подорожує по Україні і за кордоном.

Валерія ділиться порадами про те, які безлюдні пляжі відвідати в Україні під час відпустки і пояснює, чому ці місця можуть бути цікаві туристу, пише «Є!» з посиланням на rbc.ua.

Далі - пряма мова Валерії.

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

Пляжний сезон зараз у самому розпалі! Саме час відключити телефон і буквально зануритися у відпочинок. Впевнена, що в цьому сезоні кожен знайде свій безлюдний райський куточок України. Зберігайте дикий пляжний маршрут від Tour De Ukraine і пакуйте валізи!

Острів Бірючий

Місто Генічеськ, Херсонська область

Місцеві кажуть, що в перекладі зі староруської (від "бірюк" - "самотній вовк") Бірючий означає "Вовчий". Це мальовниче місце на півдні України розташовується в найширшій частині Федотової коси. Походження острова до сих пір є темою гарячих суперечок істориків і археологів.

З огляду на безліч знайдених артефактів на острові, багато вчених вважають, що в околицях цієї коси колись мешкали скіфи. Можливо, саме ця коса зображувалася на деяких скіфських монетах у 1-му тисячолітті до нашої ери.

Інші ж джерела взагалі стверджують, що острів був створений рукотворно за наказом Петра I, щоб перепинити шлях турецьким кораблям.

Ну і версія натуралістів - Бірючий, як і більшість морських острівців, був намитий природним шляхом. Так чи інакше, а в першій половині 20-го століття цей острів був окремим шматком суші недалеко від Федотової коси, тому і отримав свій острівний статус.

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

Довжина коси - приблизно 20 кілометрів, а найширша частина - близько 5 кілометрів. Берегова лінія острова Бірючого сповнена лиманів і затишних мілководних бухт, а південна акваторія дозволяє приймати невеликі судна.

Територія острова ось уже багато років знаходиться в розпорядженні і під захистом Азово-Сиваського національного парку. Щоб зберегти рідкісні і відновлені види рослин і тварин, працівники парку обмежують відвідування заповідної території туристами.

Важливий момент - щоб насолодитися дикою природою Азово-Сиваського національного парку, доведеться отримати спеціальну перепустку від Херсонського управління лісового господарства в місті Генічеськ або ж приєднатися до організованого туру. Але ці турботи з лишком компенсуються незабутніми враженнями, які ви тут отримаєте.

Острів Джарилгач

Місто Скадовськ, Херсонська область

"Українські Мальдіви" - ця назва буквально "вгризлася" у берегову лінію найбільшого безлюдного острова України, острова Джарилгач. А ось в перекладі з тюркської "Джарилгач" означає "обпалені дерева". І одне, і інше ім'я, цілком виправдані. Адже у самого моря дикий острів занурює в воду свої білосніжні пляжі.

Пісок тут дійсно нагадує той, що на заморському курорті: він невеликий, і в погожі дні заворожуюче переливається на сонці.

Пальм і кокосів там, звичайно, туристу не знайти. Але близько 50-ти кілометрів дикого просторого пляжу, бірюзові мілини, а ще - зграї дельфінів, які частенько можна спостерігати біля берега, створюють істинно райську атмосферу.

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

А ось в глибині острова - справжній і живий заповідник. Пласкі и Джарилгача давно обжили олені, дикі свинки, тут - маса перелітних птахів.

У спеку великі території острова і справді вигорають під палючими променями. І тоді всю живу і цікаву братію можна спостерігати поблизу берега, куди вони приходять поживитися зеленню.

Розміри острова цілком можна порівняти з районним центром - цілих 62 квадратних кілометри. І, на щастя, любителів відпочинку "дикуном" на цьому клаптику суші посеред Чорного моря до сих пір немає готелів, ресторанів і подібних слідів курортної цивілізації. Хіба що побудований причал, і в курортний сезон тут розбивають сезонні намети з пляжними товарами, топчанами та іншими атрибутами зручного відпочинку на пляжі.

Первозданність цього місця зберігає природа. Острів Джарилгач - дуже плаский, тому штормові хвилі можуть накочувати до самого центру.

Але в теплі літні дні острів Джарилгач - ідеальний куточок, де можна відчути зв'язок з природою і відпочити від буденної метушні.

Тендрівська коса

Село Залізний порт, Херсонська область

Тендрівська коса - заповідна "родзинка" Херсонської області. Вона немов "втекла" в море від довколишніх гучних і бюджетних курортних селищ.

Величезний і краплеподібний, цей острів віддаляється майже на 70 кілометрів від материка. До слова, про "косу". Багато хто називає це місце півостровом, але від суші його все ж відділяє кілька метрів водної гладі, і це дає повну острівну свободу. Велика його частина відноситься до біосферного заповідника Чорного моря і однозначно виділяється своєю унікальною екосистемою.

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

Кінські сімейства на Тендрі мешкають давно, і однозначно є гарною складовою природної картини заповідника. Вони з'явилися на острові за часів Другої світової війни.

Тут все досить просто: місцеві жителі настільки не хотіли, щоб їх вихованці не потрапили в руки окупантам, що добровільно відселили їх на острів. Вони прижилися і здичавіли, але все ж радо зустрічають туристів в прибережних степах.

Затишні теплі лагуни з блакитною водою відкритого моря, буйство степових трав і квітів, і п'янке відчуття свободи. Ось за чим варто їхати на Тендрівський острів!

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

Бердянська коса

Місто Бердянськ, Запорізька область

Азовське море - тепле, цілюще і затишне. Влітку вода на узбережжі прогрівається швидко, досягаючи 28 градусів, а в жаркі дні - ще більше. В акваторії басейнів Атлантичного океану наш Азов вважається одним з найменших. Але унікальність його безцінна.

Повітря поблизу курортів пронизаний іонами йоду, брому, різними солями і мікроелементами. А все тому, що у воді Азовського моря міститься ціла "таблиця Менделєєва". 92 хімічні елементи у складі морських хвиль оздоровлюють і насичують організм через шкіру.

За дикими пейзажами раджу їхати в заповідну і привабливу частину Бердянська. На околиці відомого бюджетного курорту Приазов'я, далеко від галасливих курортних розваг, розташувалася однойменна коса.

Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів

До речі, не переплутайте: Бердянську косу умовно поділяють на три частини - Ближню, Середню і Дальню коси. Так ось, на березі перших двох розташовуються десятки пансіонатів і гостьових будинків відпочинку. Їх так багато, що мені здається, ви знайдете собі "відпускне" житло навіть у високий сезон.

Однак за справжніми "робінзонівськими" емоціями варто вирушити на самий край, на Далеку косу. Туди, до речі, можна доїхати міською маршруткою. Краєчок Бердянської коси офіційно - заповідник державного значення. Минувши вузьку лінію приватних будинків, ви точно вийдете до широкого білого пляжу, потопаючому в гаю маслин.

І, тримаю парі, навряд чи свіжий бриз, чисте тепле море і пейзажі заповідника залишать байдужими навіть досвідчених зарубіжними курортами туристів.

Коса спливає у відкрите Азовське море на 23 кілометри, подекуди розширюється до декількох кілометрів, потім ще і звужується, але завжди залишає райський шматочок суші для відпочиваючих одного з найкрасивіших узбережжів українського Азова.

Давайте відкривати Україну разом!

Як ми писали раніше, NASA перенесла запуск найбільшого у світі телескопа

Читайте також: В Одесі різко зросла кількість хворих на гострі кишкові інфекції