Події
21 липня 2020
В Києві знов протести. Пряма трансляція
Метою акції, як зазначили активісти, є привернення уваги народних депутатів до проблеми безкарності за воєнні злочини.
news-image

Біля пам'ятника Ватутіну активісти побудували будинок з карт, на яких зображені схожі на політиків персонажі. Учасники акції вважають цих людей військовими злочинцями і вимагають від Верховної Ради прийняття закону № 2689 про військових злочинців. До Верховної Ради активістів не пропускають, все перекрито.

Кореспондент інфопростору «Є!» знаходиться на місці подій і проводить пряму трансляцію

Акція розпочинається об 11 годині. Нагадаємо, позачергове засідання Верховної Ради розпочнеться о 12:00.

Активістів таки пропустили до Верховної Ради на площу Конституції. 

Організаторами акції є Центр громадянських свобод і Фонд "Ізоляція". Сьогодні законопроєкт № 2689 знову не винесли на порядок денний.

На мітинг прийшов журналіст Станіслав Асєєв - колишній полонений ДНР. 

 

Організатори стверджують, що сім років парламентарі зволікають з підписанням даного закону, що дозволяє уникати відповідальності терористам і продовжувати коїти військові злочини. 

Ми прийшли спитати, коли настане час для законопроєкту щодо відповідальності за воєнні злочини. Наш Кримінальний кодекс взагалі не містить відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані таким чином, що неможливо просто їх застосувати і провести правильну кваліфікацію. Тому законопроєкт №2689, який ми вимагаємо ухвалити — це документ, який дасть правовий інструмент органам слідства, суду, щоб називати речі своїми іменами, правильно кваліфікувати ці злочини і притягати винних до відповідальності, він архіважливий", - заявила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Майтвійчук.

На акції присутні рідні полонених, люди які вийшли з донецьких підвалів та російських тюрем, автори законопроєкту, родичі людей, які досі перебувають в полоні на окупованих територіях. Вони запитують коли питання справедливості стане на часі? На сьомому році війни є багато порушень прав людини, багато жертв військових злочинців і цю проблему даний закон має вирішити. 

Звернення від активістів просять підписати всіх нардепів і негайно ухвалити закон. 

Олександр Грищенко, військовий лікар, колишній полонений теж розповідає про жахи, які відбуваються в полоні, наджорстокі катування, що проводяться постійно в полоні бойовиків. Ці нелюди безнаказані. Тому він закликає нардепів сприяти прийняттю закону, адже катів потрібно наказувати, а не амністувати. 

На інсталяції люди, які вчинювали і продовжують чинити військові злочини, а парламент не ухвалює закон, який дозволить притягнути цих людей до відповідальності.

Інсталяцію зруйнували після виступів спікерів і написали слово "Безкарність".

Активісти зазначають, що коли Крим та Донбас повернуться до складу України, військових злочинців, які знаходитимуться на цих територіях, потрібно буде засудити. Саме тому потрібно не зволікати з прийняттям закону № 2689.

Кореспондент поспілкувалась з автором даної інсталяції  донецьким художником і ексбранцем Сергієм Захаровим. Він розказав, що Джокером колоди є саме президент РФ Путін, який на цій карті нібито жонглює прапорами інших країн, у тому числі й українським. Коли колоду карт руйнували, вибили джокера і вся колода рухнула . Таким перформансом активісти та колишні полонені показали кого вони вважають головним в цій колоді катувань та порушень прав людей.

Загалом під Верховною Радою проходить три акції протесту. Друга акція проходить проти знищення райцентрів, а третя - протести за зелену енергетику

Раніше писали про те, що український патріот вирвався з полону «ДНР» і потрапив в нове пекло.

Також повідомляли, що екс-полонений “ЛНР” заплатив $ 32 тис. за включення у список на обмін.

Читайте також:Українці з окупованих територій опинилися сам на сам із проблемами