Суспільство
22 липня 2020
Дипломи українців хочуть відбирати за плагіат
Велика частина студентів сприймають плагіат як норму
news-image

Влада готується відбирати дипломи недоброчесних випускників і не приймати в держслужбовці плагіаторів,  пише «Є!»  з посиланням на segodnya.

93% українських студентів практикують плагіат, свідчать дослідження. І майже половина вважає, що скачати або купити курсову або дипломну роботу – нормально. Міносвіти хоче почати відбирати дипломи у всіх, у кого виявлять плагіат, навіть після захисту дипломної роботи. У парламенті пішли далі і хочуть запровадити перевірку для міністрів та держслужбовців на плагіат в наукових роботах.

Міністерство освіти винесло на обговорення проєкт порядку скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти і присвоєння відповідної кваліфікації. Це означає, що виш може анулювати диплом, якщо перевірка покаже, що в дипломній роботі випускника є плагіат або під час іспиту він списав. Це стосується всіх, хто отримав ступінь молодшого бакалавра, бакалавра або магістра.

За проєктом, ступінь вищої освіти можуть скасувати, якщо в роботі виявлять:

  • академічний плагіат;

  • фабрикацію;

    • фальсифікацію;

    • факт списання;

    • вплив у будь-якій формі на викладача з метою здійснення ним необ'єктивного оцінювання під час іспиту.

Перевірити будь-якого випускника виш може за власною ініціативою, за повідомленням іншої людини, на вимогу Міністерства освіти, Нацагентства щодо забезпечення якості вищої освіти, Нацагентства кваліфікацій, Держслужби якості освіти та інших держорганів.

Повідомити про порушення академічної доброчесності зможе будь-хто. Але повідомлення повинно бути офіційним.

Повідомлення повинно містити таку обов'язкову інформацію: прізвище, ім'я, по батькові людини, якого звинувачують в порушенні академічної доброчесності, зміст порушення, докази, які його підтверджують. Рік присудження ступеня вищої освіти та інші додаткові відомості надаються за наявності інформації. Анонімні повідомлення не підлягають розгляду", – йдеться в проєкті.

Читайте також: Румуни з України поскаржилися Бухаресту на «примусову українізацію» та адмінреформу

Читайте також:Руслан Кошулинський: «Якщо дітей наших не навчати українській мові, це є майбутнє для російського агресора»