Світ
22 липня 2020
Коли країни світу відкриють кордони для українців
Пандемія коронавіруса поставила під загрозу плани багатьох мандрівників на 2020 рік.
news-image

Пандемія коронавірусу поставила під загрозу плани багатьох мандрівників на 2020 рік. Українці досі гадають, чи зможуть вони цього літа потрапити у відпустку до інших країн світу.

Для громадян України нині свої кордони відкрили повністю або з певними умовами для в’їзду 39 країн.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу 21 липня.

 

При цьому все ще немає конкретної інформації, чи зможуть громадяни України подорожувати як туристи в інші країни світу в найближчі місяці. Українська влада окреслює лише приблизні терміни, підкреслюючи, що остаточне рішення буде залежати від результатів двосторонніх переговорів.

Однак у Держприкордонслужбі України підкреслили, що повноцінний перетин кордону на тих напрямках, які відкриті з української сторони, можливий тільки, якщо суміжні сторони також не закривали або відновили роботу своїх пунктів пропуску.

 При цьому варто розуміти, що, якщо українська сторона випустить своїх громадян за межі країни, це ще не означає, що інші країни їх впустять. На даний момент більшість країн світу, в тому числі сусідні, впускають лише певні категорії громадян України – головним чином тих, у кого є дозвіл на роботу в іншій країні, водіїв фур, дипломатів і ще кілька окремих випадків, наприклад, наявність близьких родичів за кордоном чи невідкладне лікування.

Ще один важливий момент – епідеміологічна ситуація в тій чи іншій країні. Наприклад, за словами Кулеби, саме це гальмує переговори з Іспанією. При цьому чиновники попереджають українців: незважаючи на те, що багато авіакомпанії вже щосили продають квитки на рейси після 15 червня, не варто поспішати з покупкою до фактичного офіційного запуску, затвердженого не тільки владою України, але і владою країн призначення. Аналогічна ситуація з автобусними та залізничними міжнародними перевезеннями – вони зможуть відновитися тільки після того, як Україна досягне домовленостей з суміжними державами. Які країни світу відкриються для українських туристів першими

Всю актуальну інформацію щодо того, які країни відкриті/закриті для в'їзду або транзиту громадян України, можна дивитися за посиланням.

Зазначимо, Болгарія відкрила кордони для українців — без карантину і тесту на COVID-19.

Також повідомляли, що Євросоюз з 1 липня відкриє кордони для громадян 14 країн: України серед них немає.

Читайте також:Гарні новини