Події
27 липня 2020
Події навколо танкеру «Delfi» визначено як надзвичайну ситуацію місцевого рівня
Шторм почнеться восени, отримати Дельфі буде набагато важче.
news-image

Чергова спроба підняти судно на кіль провалилась, натомість отримали новий вилив нафтопродуктів (ГДК) у воду. Забруднено близько 100 квадратних метрів поверхні води, пише Андрій Мальований, голова Державної екологічної інспекції України у Фейсбук.

Держекоінспекцією в Одеській області відібрані проби води для лабораторного визначення вмісту ГДК. Станом на вчора - 25 липня - було встановлено перевищення нормативів гранично допустимих концентрації нафтопродуктів у 4,8 разів. Дійшли згоди відмовити у продовженні робіт компанії-підряднику судновласника і долучити до операцї потужності Адміністрації морських портів України та ДСНС", - повідомив Андрій Мальований.

Ситуація визнана як надзвичайна, місцевого рівня. За законом, це має затвердити експертна комісія ДСНС Україн, повідомив Максим Куций, голова Одеської обласної державної адміністрації. Після цього процес ліквідації танкеру остаточно перейде виключно до держави.  

У судновласника та підрядної організації, залучених до процесу було достатньо часу та спроб для вдалого підйому судна - вочевидь, їх підхід не спрацьовує. На засіданні був присутній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Водночас, представники міської влади проігнорували сьогоднішнє засідання та не з’явились на зустріч.

Державна екологічна інспекція України та Одеського порту узгодили наші подальші дії. 

Перше. Роботи не зупиняться навіть на період проведення тендеру. Друге. Держекоінспекцією ініційовано перерахунок збитків завданих екології. Третє. Застосуємо скорочену процедуру закупівлі послуг у підрядників, без бюрократичних затримок. Четверте. Вже завтра ми проведемо розширену нараду за участі експертів галузі. Саме їхні технічні обґрунтування стануть основою для оперативної ліквідації судна. Скажу відверто. Часу на ліквідацію мало. Судновласник до останнього не відмовлявся від права на свою власність, затягуючи процес. Тепер ліквідацією займеться держава, з технічною реалізацією від АМПУ. А судновласник, у обов’язковому порядку, відшкодує вартість робіт та завдані збитки. Працюємо разом задля єдиної мети", - повідомив Максим Куций.

Як розповів український бізнесмен, співвласник і генеральний директор порту ТІС Андрій Ставніцер, 8 місяців з смертельного бункера тече нафтопродукт біля пляжу курортного містечка і ніхто з цим нічого не міг зробити. За словами пана Андрія, власник корабля найняв недосвідченого підрядника - і вийшов цирк. 

На жаль, власник корабля зробив спробу заощадити як на рейботах, так і на засобах, що використовуються в експлуатації, це привело нас туди, де ми сьогодні. Здається, сталева мотузка була бракована, або, як кажуть портовики, куца... Шторм почнеться восени, отримати Дельфі буде набагато важче. Всіх треба мобілізувати. І Адміністрація morsʹkikh portív України/Ukrainian Sea Ports Authority , і Міністерство інфраструктури, і ми. Після того, як сьогоднішні Дельфі нарешті будуть відповідальні, а ми разом з ними і МІУ, будемо зв ' язуватися не тільки з роботою, а й з розробкою проекту. В понеділок зберемо всіх доступних експертів. Давайте зробимо це правильно, як треба було робити з самого початку. Потрібен новий план і зайва увага для його реалізації", - додав Андрій Ставніцер.

Нагадаємо, у суботу, 25 липня, знову провалилася операція з підйому танкера Delfi, затонулого минулого року поблизу узбережжя Одеси. В одного з буксирів не витримав трос.

Раніше ми писали, що затонулому судну в Одесі дадуть статус катастрофи: знову витекла нафта. Бонові загородження не змогли запобігти розливу: неправильно встановлені, вони опускаються під воду і пропускають верхній шар води з плівкою.