Політика
28 липня 2020
Україна та Польща об’єднаються проти будівництва «Північного потоку-2» — МЗС
Сторони обговорили взаємодію у сфері енергетики та роль України та Польщі у гарантуванні енергетичної безпеки Європи.
news-image
Україна та Польща домовилися спільно діяти, щоб не допустити завершення будівництва російського газогону «Північний потік-2».

Про це домовилися міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та його польський колега Яцек Чапутович у Варшаві, пише пресслужба МЗС України.

Так, сторони обговорили взаємодію у сфері енергетики та роль України та Польщі у гарантуванні енергетичної безпеки Європи.

Дмитро Кулеба і Яцек Чапутович підкреслили, що російський проєкт «Північний потік-2» несе загрозу енергетичній безпеці всієї Європи та домовилися вживати подальших кроків, щоб не допустити його реалізації», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Північний потік-2» — друга гілка морського трубопроводу, який Росія будує через Балтійське море від узбережжя Росії до узбережжя Німеччини. З півночі Німеччини газ із трубопроводу має постачатися до Центральної Європи, забезпечуючи потреби Німеччини, Австрії, Чехії та низки інших країн. У разі завершення будівництва цього трубопроводу Росія отримала б можливість повністю відмовитися від традиційних шляхів постачання свого газу, зокрема за допомогою ГТС України.
Наразі «Північний потік-2» готовий на 93%. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу у декілька мільярдів доларів на рік.
Зараз роботи щодо спорудження газопроводу призупинили через санкції США щодо європейських підрядників, які набули чинності у грудні 2019 року. Однак Росія вже заявила про намір добудувати газопровід до кінця 2020 року.
У липні США включили до дії закону CAATSA (протидія противникам Америки шляхом введення санкцій) російські «Північний потік-2» та другу нитку «Турецького потоку».

Раніше повідомляли, що у Польщі заарештують російський газопровід «Північний потік-2». У такий спосіб Варшава сподівається загальмувати процес будівництва гілки газопроводу.

Зазначимо: Швейцарська компанія Allseas вивела з Балтійського моря свої судна, які будували Північний потік-2.

Читайте також:Справи проти РФ: Зеркаль очолила захист Нафтогазу у міжнародних судах