Політика
30 липня 2020
Кулеба: «Це не про «аграрну наддержаву». Набагато доречніше формулювання «гарант світової продовольчої безпеки»
Кулеба запропонував формулювання української національної ідеї
news-image

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своїй статті  запропонував формулювання української національної ідеї.

Є в Україні дещо одвічне: пошук національної ідеї. На жаль, здебільшого це процес, а не результат. Серед пропозицій, як правило, лунає щось надто абстрактне або нереалістичне.

Можу номінувати одну цілком практичну, а головне — досяжну ідею. Вона не пов’язана ні з ким іншим, крім нас самих, і охоплює ширший період, ніж тридцять років існування незалежної України. Йдеться не стільки про державу, скільки про народ. Точніше, його перемогу над власним трагічним минулим", - написав дипломат.

На його думку, для її формулювання не потрібно писати монографію – вона упаковується в одне речення.

Аби український народ, який у минулому сторіччі намагалися вбити голодом, у цьому сторіччі став гарантом світової продовольчої безпеки», - пише Кулеба у статті.

Дипломат наголосив, що каже про це саме зараз насамперед через пандемію COVID-19, яка несе Україні як загрози, так і неочікувані можливості.

Історія схильна до парадоксів. Коронавірус, який знов з усієї світової піраміди Маслоу виділив саме її фундамент (фізіологічний рівень потреб), зробив Україні унікальний пас. Майже через століття після трагічного випробування геноцидом Голодомору стати «Світовою Житницею 2.0». Не тією, з якої вивозять зерно заради «золота партії», а тією, яка здатна гарантувати продовольчу безпеку собі й партнерам. Цим здобуваючи авторитет та вплив на світовій арені. Звучить амбітно, але реалістично", - наголошує міністр.

На думку політика, вкупі всі ці фактори можуть вже у недалекому майбутньому створити реальність, в якій сюжети фільмів «Інтерстеллар» і «Шалений Макс» здаватимуться подекуди не такими вже й фантастичними.

Це не про «аграрну наддержаву». Набагато доречніше формулювання «гарант світової продовольчої безпеки». Яким Україна вже, по суті, є. За 2019/2020 маркетинговий рік (до 1 липня) наша держава експортувала рекордну кількість зерна та борошна — понад 57 млн тонн. І ця цифра, безумовно, зростатиме. Ба більше: в червні торгового представника України було обрано заступником голови Міжнародної ради по зерну. Готуємося до головування у наступному році», - пише глава української дипломатії, додаючи, що від початку пандемії українські дипломати бачать, як зростає зацікавленість в імпорті з України наших традиційних продуктів, від Чилі до Індії.

Кулеба наголосив, що в топі — кукурудза, пшениця, ячмінь, соєві боби, корми для тваринництва, пшеничні висівки, рослинні олії, насіння олійних культур, горіхи, солод, окремі види овочів та фруктів.

Аналітика МЗС свідчить про великий потенціал українського продовольства в країнах Африки, Близького Сходу, Центральної та Південної Азії, окремих регіонах Латинської Америки. Дивлячись, як зростає попит на продовольчу безпеку, ми прагнемо максимально розширити та вдосконалити пропозицію», - пише міністр.

Він нагадав, що з моменту приходу на посаду міністра закордонних справ зайнявся насамперед побудовою реальної та ефективної системи економічної дипломатії.

Не на папері, а насправді: як дієвого інструменту досягнення результатів. Ми оновили та перезавантажили Раду експортерів та інвесторів при МЗС, до якої нині входять вже понад 130 українських компаній малого, середнього та великого бізнесу», - пише Кулеба.

Окремий сегмент цих компаній займають саме аграрії, продовжує міністр. Кілька тижнів тому Кулеба розмовляв з представниками аграрної та харчової промисловості Херсонської області.

Обговорили можливості допомоги бізнесу у проходженні процедур сертифікації та визнання української продукції на ринках інших країн, розв'язання логістичних проблем та лібералізації митних правил. Домовилися не просто більше експортувати, а перетворити Україну на справжнього гаранта світової продовольчої безпеки. Це лише один з багатьох прикладів роботи, яку ми вже розгорнули», - розказує очільник МЗС України.
Наші посольства отримали завдання максимально сприяти просуванню України в новій-старій ролі. Для всіх дипломатів, які займатимуться наближеними до економіки питаннями, ми організовуємо додаткові курси із залученням реальних практиків — підприємців, бізнес-аналітиків, фахівців економічної галузі. Проходження курсів з торгівлі та інвестицій стало зараз обов’язковим також для наших desk officers — дипломатів, котрі безпосередньо «ведуть» конкретні країни. Змінюються критерії оцінки ефективності роботи дипломатів у цій сфері».

Кулеба наголошує, що утвердження в ролі гаранта світової продовольчої безпеки жодним чином не повинно впливати на продовольчий баланс всередині країни. За оцінками експертів, попри пандемію, національним запасам продовольства після чергового рекордного врожаю торік нині ніщо не загрожує. Тому загроз ані для експорту, ані для внутрішнього споживання немає.

Україна особливо чутлива до голоду у світі. Нація, котру намагалися вбити «законом про п’ять колосків», як ніхто інший розуміє, голод — це тортури, на які не заслуговує абсолютно ніхто. Лише кілька років тому наша держава надавала гуманітарну допомогу Ємену, Судану і Демократичній Республіці Конго, що потерпали від голоду», - пише міністр, додаючи, що гарант світової продовольчої безпеки йде до світу з власним планом, а не з простягнутою по допомогу рукою, в ролі суб’єкта, а не об’єкта.

Міністр закордонних справ підкреслює, що ця суперсила дозволить Україні в історичній перспективі не лише розплатитися за все те зло, яке Сталін і тоталітарний радянський режим заподіяли Україні. Вона стане перемогою українського народу над трагічними главами власної історії, резюмує Кулеба.

Також повідомляли, що агровиробники  в урядовому кварталі зібралися на акцію протесту проти запровадження в Україні квот на імпорт мінеральних азотних добрив.

Раніше Київ охопили масові протести проти продажу землі. Пряма трансляція.

Зазначимо, аграрії вийшли на головні автомагістралі у восьми областях України на знак протесту проти земельної реформи.

Радимо почитати: Політаналітик розвінчує міфи про мету МВФ та справжніх українських «бідних аграріїв».

Читайте також:Аграрії протестували біля Кабміну проти підвищення цін на продукти через мито на паливо