Штучний інтелект показав: по вазі міністрів можна виявити приховану корупцію
Прихована політична корупція стає видимою в буквальному сенсі - на фотографіях вищих політичних діячів
news-image

Зв’язок цих двох параметрів виявив експерт бізнес-школи Монпельє Павло Блаватскі. Результати свого дослідження він опублікував в журналі Economics of Transition and Institutional Change  в статті «Ожиріння політиків та корупція в пострадянських країнах».

Блаватскі спершу навчив нейромережу оцінювати індекс маси тіла (ІМТ) людини по фотографії. Потім він «згодував» їй фотографії 299 міністрів 15 сучасних держав, які є колишніми республіками СРСР. Аналізувалися фотографії чиновників, що були міністрами в 2017 році.

Отримані цифри експерт наклав на п’ять різних оцінок рівня сприйняття корупції в цих країнах, в тому числі з даними Transparency International і Світового банку.

screenshot20200728at08

Найменший індекс маси тіла виявився у міністрів Естонії, Литви, Латвії та Грузії. Це держави, рівень корупції в яких вважається мінімальним на всьому пострадянському просторі.

У таких країнах, як Туркменістан, Таджикистан і Узбекистан, міністри відрізняються високими показниками маси тіла.

Медіанний індекс маси тіла міністрів високо корелює з усіма п’ятьма визнаними індикаторами сприйняття корупції, – пише Блаватскі.
Прихована політична корупція стає видимою в буквальному сенсі – на фотографіях вищих політичних діячів».

Експерт дослідив і міністрів України. 10 з 24 українських міністрів (42%) мають ознаки значного надлишку ваги. У 2 з 24 міністрів (8%) нейромережа визначила дуже значний надлишок ваги. Лише у одного міністра вага знаходиться в межах норми. Немає жодного міністра, у якого вага була б менше норми.

Україна не вважається державою з найвищим рівнем корупції серед пострадянських країн. Однак, зважаючи, на високий індекс маси тіла вітчизняних чиновників, оцінка рівня корупції в нашій державі може бути заниженим.

Автор дослідження пише, що рівень корупції визначається оцінками іноземних експертів. Україна має сусідами держави з низьким рівнем корупції, що може понижувати оцінку політичної корупції в нашій державі.

Можливий вплив локальної дієти і загального здоров’я нації автор також проаналізував.

Країни з відносно більш товстими міністрами зазвичай мають більш струнке населення. Це натякає, що може бути вигода для здоров’я від тотальної політичної корупції», – йдеться у публікації.

Цікавими є показники зміни маси тіла у Вірменських міністрів після «Оксамитової революції» 2018 року. Індекс маси тіла чиновників, які очолили уряд після революції виявився нижчим, ніж у чиновників, що працювали до цієї події. Автор робить висновок – революція понизила рівень корупції. Це доводить оцінка рівня корупції в країні в 2019 році.

Читайте також: Андрій Іллєнко: «Кличко сам недавно визнав, що Києвом керує будівельна мафія».

Читайте також:Активіст Шабунін повідомив про підпал його будинку