Політика
31 липня 2020
Кортеж Зеленського (якого він обіцяв позбутися) порушує ПДР, а Єрмак їздить з номерами прикриття — «Схеми»
Раніше Зеленський пояснював, чому остаточно не відмовився від кортежу, хоча й обіцяв.
news-image
Кортеж президента Володимира Зеленського порушує швидкісний режим на дорогах, а працівники його Офісу користуються так званими номерами прикриття, хоча закон їм такого права не дає.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Раніше Зеленський пояснював, чому остаточно не відмовився від кортежу, хоча й обіцяв. Він виправдовувався тим, що з президентським авто їздять ще лише одне чи два авто, й усі вони дотримуються правил дорожнього руху.

Однак журналісти зафіксували, як на Новообухівській трасі кортеж президента перевищував швидкісний режим на 50 кілометрів на годину, подібні порушення вони виявили й на інших ділянках. До того ж перед машиною президента їхало авто з мигалками, яке «розганяло» перед кортежем інші машини. Перетинав кортеж і подвійну суцільну, що є грубим порушення ПДР.

Всі ці машини мають номери прикриття, тобто це несправжні номери, яких немає в базі МВС й оштрафувати такі машини неможливо. Президент та його супровід мають право на такі номери, однак такі ж номер є в глави Офісу президента Андрія Єрмака, його заступника Кирила Тимошенка та помічника Зеленського Сергія Шефіра.

Спецномери на автівках з кортежу президента

Закон же каже, що працівники адміністрації/офісу президента не входять у список осіб, які мають право на такі номери, йдеться у розслідуванні.

Та що там працівники Офісу президента. Номери прикриття досі має Арсеній Яценюк, який не прем’єр-міністр вже як чотири роки. Такі ж номери має колишній очільник СБУ Василь Грицак, який на запитання журналіста Михайла Ткача про порушення ПДР та номери прикриття відповів: «Мішо, дякую за дзвіночок, гарного дня».

Спецномери має й екс-президент Петро Порошенко, але його прес-служба нагадала, що за законом він має на це право.

Чи не найбільшу кількість порушень журналісти зафіксували за братами Суркісами — їхній кортеж і перетинав подвійну суцільну, і їхав по зустрічній, а також навіть заїжджав на пішохідну зону. Григорій Суркіс, депутат «Опозиційної платформи — за життя», також має спецномери.

Брати Суркіси — чи не єдині українські олігархи, які особисто їздять за кермом», — зауважують журналісти.

Згадується в розслідуванні й головний «слуга народу» по місту Києву Микола Тищенка, який, як ви вже здогадались, також порушує ПДР. 

Радимо також почитати: «Мама любить швидкість»: журналісти показали 24 квартири і 17 авто Дубінського .

Зазначимо, партія «Слуга народу» вирішила найняти адвоката для представлення інтересів своїх нардепів.