Війна
31 липня 2020
Ні дня повної тиші: бойовики четверту добу поспіль порушують «всеосяжне перемир’я» — штаб
Якщо під час обстрілу буде загроза здоров’ю та життю військовослужбовців, або ж буде загроза захоплення території, то Збройні сили готові давати адекватну відповідь.
news-image
Упродовж четвертої доби з початку «всеосяжного перемир’я» у зоні бойових дій на Донбасі бойовики двічі порушили «тишу».

Про це повідомили у штабі операції Об’єднаних сил.

У смугах відповідальності більшості бойових бригад обстрілів не фіксували. Однак бойовики двічі порушили режим припинення вогню: біля Оріхового застосували стрілецьку зброю, а неподалік Новотошківського, окрім стрілецької зброї, використали підствольний гранатомет. Ці обстріли були неприцільними, тому наші воїни вогонь у відповідь не відкривали.

З моменту оголошення про всеосяжний режим припинення вогню жоден військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил не загинув і ніхто не отримав поранень внаслідок ворожих обстрілів.

У штабі запевняють, що якщо під час обстрілу буде загроза здоров’ю та життю військовослужбовців, або ж буде загроза захоплення території, то Збройні сили готові давати адекватну відповідь.

Місія ОБСЄ у своєму звіті щодо дотримання перемир’я станом на 30 липня каже, що після початку всеосяжного припинення вогню його порушили 127 разів.

В ОБСЄ за порушення рахували кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції рахуються як один факт порушення.

З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню, про який у Мінську домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.
Натомість вище військове керівництво та президент Зеленський запевняють, що нове перемир'я не означає, що українські військові не зможуть відкривати вогонь у відповідь.
Увечері 27 липня під будівлею Офісу президента у Києві близько 1000 людей зібралися на акцію протесту проти нової домовленості щодо припинення вогню на Донбасі. Мітингарі вважають, що нове перемир’я фактично перетворить Росію на спостерігача та змусить Україну домовлятись із самопроголошеними «ЛНР» та «ДНР».

Нагадаємо, Кучма більше не братиме участь в переговорах щодо Донбасу.

Натомість Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в ТКГ по Донбасу.

Читайте також:Повне та всеосяжне припинення вогню (інфографіка)