Політика
31 липня 2020
Рада Нацбанку звільнила Сергія Холода з посади заступника голови НБУ
Це відкриває новому очільнику Нацбанку Кирилу Шевченку шлях для ухвалення «його» рішень.
news-image
Рада Нацбанку звільнила Сергія Холода з посади заступника голови НБУ, що фактично дає новому очільнику Кирилу Шевченку карт-бланш в ухваленні рішень, бо він матиме право вирішального голосу.

Про відставку Холода за власним бажанням повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема там нагадали, що Холод відповідав за діяльність блоку «Платіжні системи та грошовий обіг».

Ця відставка означає, що в правлінні НБУ зі «старої» команди (яка прийшла за попереднього керівника Якова Смолія) залишились троє — Катерина Рожкова, Роман Борисенко та Дмитро Сологуб.

Це відкриває новому очільнику Нацбанку Кирилу Шевченку шлях для ухвалення «його» рішень. Так, у правлінні регулятора крім самого Шевченка вже є Юрій Гелетій, призначений нещодавно (вже за роботи Шевченка), а також буде хтось замість Сергія Холода.

Таким чином, у правлінні НБУ буде паритет між «старими» і «новими» членами, а при ухваленні рішень, якщо голоси розділилися порівну, вирішальним є слово очільника НБУ.

Тобто, якщо вірити словам колишнього очільника НБУ Якова Смолія про те, що від нього вимагали курс по 30 гривень за долар та вищу інфляцію (стрімкіше зростання цін), то новому голові НБУ теоретично вже ніщо не заважатиме ухвалювати рішення, аби виконати ці вимоги уряду та інших представників влади. Наприклад, міністр економіки нещодавно скаржився, що сильна гривня заважає економіці рости.

Водночас поки поведінка Шевченка на посаді не свідчить про зміну курсу НБУ, хоча на прямі запитання, який чекати курс гривні, він конкретної відповіді не давав.

Захід стурбований перспективами Зеленського.

Новий голова НБУ Шевченко вперше зустрівся з МВФ.

Читайте також:Нацбанк зберіг ставку на рівні 6% річних