Сортувальних станцій стане більше: “Україна без сміття” запускає першу соціальну франшизу
Franchise Group вирішила підтримати відомий екологічний проєкт та подарувати їм з нагоди свого дня народження підготовку франшизи.
news-image

Сортувальних станцій «Україна без сміття» невдовзі стане більше. Проєкт із Franchise Group запускають першу соціальну франшизу.

Franchise Group вирішила підтримати відомий екологічний проєкт та подарувати їм з нагоди свого дня народження підготовку франшизи, повідомляє bit.ua.

Відповідальне поводження з відходами

Як зазначається, команда Franchise Group допоможе з масштабуванням «Україні без сміття» як найбільш послідовному проєкту, що вчить людей відповідально поводитися зі своїми відходами й розділяти сміття.

«Зазвичай на день народження отримують подарунки, а ми вирішили презентувати франшизу компанії, яка стала “адвокатом” і рупором відповідального ставлення до відходів. Це буде перша сортувальна франшиза, яка масштабує суспільний успіх “України без сміття”», – розповідає Мирослава Козачук, СЕО і co-fоunder Franchise Group.

«Франчайзинг – хороша можливість будувати сильну мережу з партнерами. Це близька нам модель шерінгової економіки, коли люди самі інвестують у те, чим хочуть користуватися. У нас вже є заявки від потенційних франчайзерів. Франшиза “Україна без сміття” буде міксом соціального підприємництва й соціальної відповідальности», – говорить засновниця «Україна без сміття» Євгенія Аратовська.

У своїх соцмережах «Україна без сміття» ділитиметься всіма етапами запуску соціальної франшизи й відкриттям франчайзингових станцій. Умови франшизи оголосять восени.

Чому це важливо?

Щороку в нашій країні продукують 11 млн тонн побутових відходів, це приблизно 300 кг на кожного українця в рік. Найчастіше вміст сміттєвого відра утилізують у найбільш варварський і дешевий спосіб – вивозять на звалища. Змішані відходи утворюють отруйні фільтрати, що буквально вбивають усе живе в радіусі 20 км. Очевидно, місцева влада роками не може вирішити цю проблему і потрібно підключати бізнес.

Що відомо про проєкт?

Сьогодні «Україна без сміття» розділяє непотріб по 40 контейнерам на станції сортування, що розташована в Києві на вулиці Саперно-Слобідська, 25. Папір, скло, пластик, метал, текстиль, зламані гаджети – ось неповний перелік того, що не потрапить на звалище. Станція працює за принципом самообслуговування й постійно збирає черги — це найкраще свідчення популярности проєкту.

Проєкт постійно розвивається. Останні ініціативи «України без сміття» вкрай важливі – карантинний сервіс «УБС Кур’єр», прийом текстильних відходів на утилізацію, прийом харчових відходів на компостування. Компост – це must have для ліквідації найбільшої проблеми звалищ – пожеж. Органіка, упакована в пластик  – бомба уповільненої дії на полігонах, оскільки утворює вибухонебезпечний газ метан.

Минулого року засновниця проєкту Євгенія Аратовська пройшла навчання в Першій школі франчайзингу та мріяла створити міжнародну франшизу для свого проєкту, щоб успішний приклад станції можна було масштабувати в будь-якому місті та країні, де є відходи й відповідальні люди. І от тепер є шанс на втілення цієї мрії.

Нагадаємо, лучанка облаштувала компостер на балконі багатоповерхівки. Ідею з компостуванням Катерина Салівончук-Кушнірук підгледіла, ще 6 років тому у друзів, які живуть у Франції та Німеччині.

До речі, штрафи за псування та забруднення сільгоспземель збільшили у десятки разів. Верховна Рада України прийняла законопроект № 2207–1 д “Про управління відходами”.

Як ми писали, у Харкові з’явиться міська станція сортування і майстерня з переробки пластику. У майстерні з переробки пластику будуть наочно демонструвати, як з уже непотрібного пластику можна зробити різноманітні вироби – від чохлів на телефони до елементів декору.

Читайте також:В Україні запрацювала найбільша ТЕС  на лушпинні соняшника