Як виглядала б Антарктида без льоду
Відповіли на це питання в NASA в 2019 році
news-image

При слові «Антарктида» на розум відразу приходить дуже великий шматок льоду. По суті так і є. Середня товщина льоду на поверхні материка становить 2,8 км, а подекуди сягає навіть 4,5 км. Але що під ним?

Інфорсує «Є!», з посиланням на cikavosti.com.

До речі, всупереч поширеній думці, не вся поверхня материка прихована під льодом! Цілих 0,3% поверхні (це близько 40 тисяч кв. км) площі вільні від льоду, в основному в Західній Антарктиді: острови, ділянки узбережжя, так звані «сухі долини» і окремі гребені і гірські вершини (нунатакі).

Відповіли на це питання в NASA в 2019 році, коли вирішили підрахувати, що буде, якщо весь лід Антарктиди (а там його приблизно 90% від усього, що є на планеті) розтане. Для цього необхідно було знати його точний обсяг, а для цього, у свою чергу, топографію материка. Дані були отримані в результаті наземних, повітряних та супутникових зйомок, а також радарів, звукових хвиль і електромагнітних інструментів.

Виявилося, що на поверхні Антарктиди багато всього цікавого. Близько третини материка лежить нижче рівня світового океану, а ще там знаходиться долина Берд — найглибша точка всіх континентів: 2870 м нижче рівня світового океану. Це невипадково. Як довели британські вчені, материк просів мінімум на 0,5 км через вагу крижаного панцира.

А ще на материку є Трансантарктичні гори, які ділять його на дві частини: Східну і Західну Антарктиду. На заході знаходиться найвища гора Антарктиди Вінсон — 4892 м. По суті, Антарктичний півострів являє собою продовження південноамериканських Анд.

На підставі досліджень у NASA зробили карту, як виглядав би рельєф Антарктиди без льоду. На карті враховано підняття земної кори після танення льодовикового покриву і підвищення рівня моря. Його рівень, до речі, піднявся б на 60 м, якби лід Антарктиди розтанув.

Раніше стало відомо, що вибори у Білорусі визнали такими, що відбулися

Читайте також: Чарівні пейзажі: кращі пляжі України, де завжди мало туристів