Події
11 серпня 2020
Олексій Арестович: «Армія та регіональна влада - секрет перемоги білорусів»
Військовий експерт стверджує, що заклики "качати регіони" та втягувати місцеву владу в переговори є вірними кроками.
news-image

Про події, які у ці дні відбуваються у Білорусі навколо виборів президента, та що варто взяти до уваги українцям, розповідає на своїй сторінці Фейсбук Олексій Арестович, український військовий оглядач.

У Мінську пішли в хід коктейлі Молотова. Старт збройного опору дано - за добу. Розвивається все досить швидко, бо режим діє за принципом - «забивай протестуючих в м'ясо, не промахнешся»", - пише Арестович.

За словами військового оглядача, те, що Лукашенко підняв і вивів на вулицю окремі військові частини, означає дві речі:

- Силовикам не вистачає сил; - велику дурницю, бо армія, а тим більше строковики - дуже вразлива до контр-пропаганди революціонерів сила. Як тільки десь перший підрозділ відмовиться застосовувати силу або перейде на сторону народу, почнеться ланцюгова реакція обвалу режиму", - пояснює Олексій Арестович.

Військовий експерт стверджує, що заклики "качати регіони" та втягувати місцеву владу в переговори є вірними кроками.

Протестуючі потроху починають орієнтуватися: - лунають заклики качати регіони, користуючись нестачею сил у режиму, і чисельною перевагою повсталих, втягувати місцеву владу в переговори. І це глибоко вірно. Бо порушення управління - найголовніша загроза для диктатури. Також телеграм-канал NEXTA, на який орієнтується повстання, закликав до дуже дієвого засобу - загальної національного страйку. Тим, хто з ранку писав, що «... повсталі програли, а режим встояв», я б сильно радив не поспішати", - констатує Арестович.

І саме регіональна влада та армія, на думку військового оглядача, - секрет перемоги білорусів.

Шановні білоруси. Армія і регіональні влади. Регіональна влада і армія - ось секрет вашої перемоги. Якщо ви забезпечите хоча б їх нейтралітет - ви перемогли. А програти ви не маєте права. Інакше, вас підуть убивати вже по квартирах - поодинці", - додав експерт.

Також згадав Олексій Арестович і про українців, та радить обирати цінність політичної доцільності свободи.

Шановні українці. У метаннях між цінністю свободи і політичною доцільністю, вибирайте цінність політичної доцільності свободи.) Навіть якщо, після перемоги революції в Білорусі, до влади на даному етапі прийде проросійський кандидат, то звільнення Білорусі на довгій дистанції, організація вільного парламенту з представництвом опозиції - для нас - пролонговане благо. І прозахідний курс у вільній Білорусі і союз з нами, Польщею та Литвою практично неминучий, раніше чи пізніше, скоріше - раніше. А такий союз - це Міць і Сила", - пише Арестович.

Військовий експерт вірить у радикальне перелаштування східної Європи та послаблення ролі Росії.

Радикальне перевлаштування східної Європи, міцно посаджений на ж*** Кремль і міцний шанс на історичний прорив як для всього союзу, так і для кожного з наших держав окремо. - Тримайтеся, брати! .. Тримайтеся і наступайте! - Живе Білорусь! ..", - резюмував Арестович.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Білоруси стояли у чергах, щоб проголосувати. За інформацією правозахисного центру "Вясна", станом на 3:00 ночі 10 серпня, більш як 140 осіб були затримані силовиками в ході протестів у різних частинах Білорусі. Зазначається, що заарештованих може бути набагато більше.

Також стало відомо, що перед виборами президента Білорусі в Мінську стала з'являтися військова техніка. У місті зафіксували колони бронетранспортерів. На кадрах видно, як на перетині вулиць Першотравневої та Пуліхова в центрі Мінська стоїть колона з військових автомобілів.

Як ми писали, явка на виборчих дільницях на вибори президента Білорусі становить 54%. Таким чином, вибори визнані такими, що відбулися.

Читайте також:Україна, Польща та Литва виступили зі спільною заявою щодо протестів у Білорусі