Світ
11 серпня 2020
Тіхановська записала два відеозвернення до білорусів. На одному вона (ймовірно) з аркуша читала заклик поважати закон
На першому ролику Тіхановська заявила, що президентська кампанія її дуже сильно загартувала і надала їй сил. Водночас, каже що витримати цього не може.
news-image
Кандидатка у президенти Білорусі й головна опонентка чинного очільника держави Олександра Лукашенка Світлана Тіхановська записала два відеозвернення до білоруського народу. Перед цим стало відомо, що вона покинула Білорусь і зараз перебуває в Литві.

Вранці 11 серпня міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що Тіхановська покинула Білорусь і зараз перебуває в Литві.

На першому ролику Тіхановська заявила, що президентська кампанія її дуже сильно загартувала і надала їй сил. Водночас, каже що витримати цього не може.

 
Я прийняла для себе дуже важке рішення, це рішення я прийняла абсолютно самостійно. Ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій [Тіхановский] жодним чином на нього не могли вплинути… Знаєте, не дай бог опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я. Жодне життя не варте того, що зараз відбувається. Діти — це найважливіше, що є в нашому житті», — заявила вона.

Пізніше в штабі Тіхановскої розповіли виданню Tut.by, що її вивезла з країни білоруська влада.

У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі й жива. Вони поїхали разом з Марією Мороз. Однак в заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани», — сказала довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова.

Згодом  з’явилося ще одне звернення Тіхановської. На ньому видно, як вона, ймовірно, читає тест з аркуша, а виглядає так, ніби її змусили це прочитати. У зверненні вона закликала білорусів «до розсудливості й поваги до закону».

 
Народ Білорусі зробив свій вибір… Білоруси, я закликаю вас до розсудливості й поваги до закону. Я не хочу крові й насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати свої життя на небезпеку», — сказала вона.

Що треба знати про вибори в Білорусі?

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Після завершення голосування в країні оприлюднили результати державного екзит-полу. За їхніми даними, за чинного главу держави Олександра Лукашенка (він 26 років на посаді) проголосували 79,7% виборців.

За попередніми результатами виборів, Лукашенко здобув 80,23%, а в опозиційної кандидатки Світлани Тіхановської — 9,90%. Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Нагадаємо, Україна, Польща та Литва виступили зі спільною заявою щодо протестів у Білорусі.

Також радимо почитати: «Нічні події - це намагання Лукашенка силою задавити власний народ» Олексій Гончаренко.

Читайте також:Лариса Волошина: «Сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. Вона - нагадування про можливе майбутнє»