Суспільство
4 березня 2015
"Парканного блогера" звинувачують у наклепі на президента Білорусі
Михайло Лукашевич з Бреста більше 10 років вів специфічний політичний блог на своєму паркані. Весь цей час міська влада шукала можливість зупинити непокірного.
news-image

На паркані і стінах гаража біля свого будинку на вулиці Єсеніна в Бресті чоловік розміщав політичні гасла, свої роздуми про владу, народ, корупцію і навіть звернення до глави Білорусі Олександра Лукашенка, пише Є  | Єдність.інфо із посиланням на Belsat .

Блог на паркані чоловік вів більше десяти років - весь цей час представники влади шукали шляхи, щоб змусити Лукашевича зняти крамольні написи. І, здається, знайшли - наприкінці минулого року Слідчий комітет порушив за фактом написів на паркані перевірку, а після ухвалив, що в діях Лукашевича є склад злочину «Висловлювання критичного характеру, виражені у формі наклепу відносно влади, силових структур і Президента РБ» .

29 грудня 2014 було порушено кримінальну справу, за якою чоловікові загрожує до п'яти років в'язниці.

Сам Лукашевич від участі в слідчих діях відмовляється, за що одного разу вже затримувався і провів деякий час під вартою. У будинку брестчанина провели обшук і вилучили фарбу і сім пензликів. Зараз Лукашевич ховається від журналістів, на телефонні дзвінки не відповідає, двері не відкриває. Але чоловік встиг звернутися до правозахисників.

«Лукашевич звернувся до нас за допомогою, але в слідчих діях він участі не бере, тому багато чого ми не знаємо. Влада давно шукали засіб, як прибрати ці написи з паркану, але довгий час не знаходила. Тепер же наближаються президентські вибори. І це для влади гарний привід. Думаю, навряд чи Лукашевича судитимуть за статтею 367 Кримінального кодексу, швидше за все проведуть психіатричну експертизу, визнають Лукашевича неосудним і відправлять на примусове лікування строком на два роки », - сказав правозахисник Володимир Малєй .

Поки що блог на паркані залишається на місці, незважаючи на кримінальну справу. Одне з повідомлень, зокрема, стосується суддів Брестських судів. Більшість згаданих осіб причетні до репресій проти представників громадянського суспільства і журналістів.

Читайте також: Путін вручив Лукашенку орден Олександра Невського