Економіка та бізнес
5 березня 2015
Тарута і Коломойський оскаржують в російських судах свою власність в Криму
Вони вимагають повернути кримські пансіонати
news-image

Активна "націоналізація", яку протягом року проводила так звана "влада" Криму, спровокувала відповідну реакцію. З кінця 2014 року, зокрема, власники українських санаторіїв, які потрапили під "націоналізацію", намагаються повернути нерухомість за допомогою російських арбітражних судів.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Новое время".

"Одні компанії прямо або за допомогою підставних фірм намагаються довести суду, що вони мають права на об'єкти. Інші українські фірми відновлюють у кримському арбітражі справи, порушені до приєднання Криму українською прокуратурою - про оскарження приватизації: так щоб суддя визнав спірне майно власністю України або позивача", - пише газета "Известия".

У числі тих, хто заперечує рішення про "націоналізацію" називають, зокрема, українських бізнесменів Сергія Таруту та Ігоря Коломойського.

Так, з вимогою переглянути "націоналізацію" комплексу "Айвазовське" (належав українському бізнесменові Сергію Таруті і його братові Олександру), що неподалік від Алушти, який у листопаді був переданий у користування справами президента РФ, звернулося приватне акціонерне товариство Лікувально-оздоровчий комплекс "Айвазовське". Позов поданий на початку лютого 2015 року в арбітражний суд Москви і був повернутий через непідсудність (позови про нерухомість подаються за місцем знаходження майна).

Читайте також:У Криму націоналізували "Київстар", військовий санаторій і легендарну кіностудію

Також оскаржується "націоналізація" пансіонату "Массандра" (належав Ігорю Коломойському, націоналізований в вересні 2014 року), розташованого в Ялті. ТОВ "Пансіонат Массандра" подало позов з вимогою скасувати рішення про "націоналізацію" на тій підставі, що пансіонат належить третій особі. Арбітражний суд Криму ще не прийняв рішення по цій справі.

Процес "націоналізації" підприємств Криму йшов майже рік, з березня 2014 року, коли Росія анексувала півострів. Про закінчення процесу "влада" Криму офіційно оголосила 1 березня.