Події
5 березня 2015
Активіст Майдану з Сімферопольського СІЗО повідомив про знущання над ним
Російські правоохоронні органи звинувачують його в тому, що він кинув камінь у співробітника українського МВС у Києві
news-image

Олександр Костенко, який знаходиться в СІЗО Сімферополя, написав відкритий лист, в якому заявляє про постійні знущання та погрози. Костенко повідомив, що від нього вимагають дати свідчення на учасників Майдану.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на Центр журналістських розслідувань.

Адвокат затриманого Дмитро Сотников у зв'язку з цим зажадав від адміністрації СІЗО проведення розслідування та вжиття відповідних заходів.

"Мало того, що Костенко був доставлений в СІЗО зі слідами застосування тортур, але, вже перебуваючи в СІЗО, Костенко також регулярно піддається побиттю", - йдеться в заяві адвоката, повідомляє Кримська польова місія з прав людини.

На думку заступника голови Кримської польової місії з прав людини (КМП) Ольги Скрипник, справа Олександра Костенко має яскраво виражений політичний характер. Порушення справи слідчим комітетом Російської Федерації за події в Києві порушує принципи законності кримінального права та територіальної підсудності.

Заступник голови КПМ Дмитро Макаров вважає, що повідомлення про застосування тортур, або про звернення, яке може бути прирівняне до тортур, повинні бути ретельно перевірені. Обов'язок влади за підсумками перевірки - або винести офіційне спростування цих фактів, або визнати їх і притягнути до відповідальності причетних.

Правозахисники Кримської польовий місії з прав людини вимагають негайно створити умови, в яких Олександр Костенко буде убезпечений від тортур.

Нагадаємо, що кримська влада 5 лютого 2015 року затримали активіста Майдану Олександра Костенко. Зараз він перебуває в СІЗО-1 Сімферополя. Російські правоохоронні органи звинувачують його в тому, що він кинув камінь у співробітника українського МВС у Києві 18 лютого 2014 року.