Україна
18 березня 2015
Україна знаходиться на порозі війни компроматів - Найєм
Протистояння Коломойського і Пінчука неминуче призведе до повномасштабної війни між іншими олігархами
news-image

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка та відомий журналіст Мустафа Найєм в своєму блозі для "Української правди" розповів деякі подробиці олігархіної війни, що назріває в Україні.

Про це пише Є | Єдність.інфо.

Різка зміна влади призвела до перерозподілу впливу великого капіталу, пише депутат.

"Комусь пощастило менше, комусь - більше; в результаті, хтось змирився з реальністю, а хтось згадав молодість і намагається надолужити згаяне в період первинного накопичення капіталу", - говорить Найєм.

Однак автор бачить в цьому і позитивний момент - в боротьбі з один одним олігархи стають слабкішими як клас. А це саме те, що зараз потрібно країні, вважає він.

"26 лютого поточного року члени Ради національної безпеки і оборони України отримали листи і прикріплені до них електронні носії (DVD-диск і карту пам'яті) з розслідуванням т.зв. справи адвоката Карпенко, фігурантом якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський", - розповідає Найєм.

Ця справа була порушена дванадцять років тому за фактом нападу на адвоката Сергія Карпенко, який виступав на той момент в інтересах своїх клієнтів - Віктора Пінчука та Костянтина Григоришина. У своїх свідченнях пан Карпенко стверджував, що перед нападом йому особисто погрожував Ігор Коломойський.

Автор розслідування стверджує, що до вбивств в рамках розслідування кримінальної "справи адвоката Карпенка" причетні співробітники особистої охорони Ігоря Коломойського. Крім цього, в матеріалах містяться прямі звинувачення на адресу колишнього генерального прокурора Святослава Піскуна в отриманні хабара в розмірі 50 млн дол. США за закриття кримінальної справи.

Читайте також:Коломойський розповів про "розпил" "Укррудпрому" і вигоду Ахметова

Такі листи отримали всі 16 членів РНБО, в тому числі, глава РНБО - президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова парламенту Володимир Гройсман, генеральний прокурор Віктор Шокін, глава СБУ Валентин Наливайченко та голова МВС Арсен Авакаов.

Передісторія

"Віктор Пінчук та Ігор Коломойський пішли у ва банк. Якщо раніше опоненти вважали за краще діяти через медіа і суди, тепер обидва пішли в атаку особисто. Звернути з цієї лінії і домовитися їм буде вже складно. На кону, крім грошей, стоїть пряме кримінальне переслідування", - розмірковує Найєм далі.

Але ситуація ускладнюється тим, що протистояння Коломойського і Пінчука неминуче призведе до повномасштабної війни між іншими олігархами, вважає він.

Справа в тому, що коріння цієї війни йдуть в суперечку між Віктором Пінчуком і Ігорем Коломойським навколо Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК), проданого державою в рамках "Укррудпрому" - найбільшого об'єкта приватизації за всю історію країни.

Про те, що приватизація "Укррудпрому" була проведена вручну, з порушенням законодавства і з численними фактами корупції Ігор Коломойський оголосив публічно. У разі перегляду цієї приватизації пан Коломойський втратить менше за інших учасників угоди - більшість активів, які дісталися Привату в результаті приватизації "Укррудпрому", вже давно продані. У "приватівців" залишився тільки один об'єкт - КЗРК, але і він зараз оскаржується Віктором Пінчуком в лондонському суді.

Читайте також:Найєм передрікає нову олігархічну війну в Україні і радить "запасатись попкорном"

За лаштунками приватизації "Укррудпрому" стояли мало не всі найбільші олігархи кінця 90-х - початку 2000-х. В тому числі Ринат Ахметов, Вадим Новінський, брати Суркіси, Костянтин Григоришин і, власне, Віктор Пінчук та Ігор Коломойський.

"Всі вони в тій чи іншій мірі вступали в перехресні домовленості один з одним, проти держави і один проти одного. І кожному з них відомо достатньо, щоб почавши говорити, вивернути навиворіт всі деталі мародерства державного часів первинного "накопичення капіталів"", - резюмує автор.