Наука та технології
18 березня 2015
Вчені стверджують, що грудне молоко сприяє більш високому IQ та рівню доходів
Представлені результати нового дослідження
news-image

Годування грудним молоком сприяє більш високому IQ, рівню освіти та доходу в дорослому віці, стверджують бразильські вчені, що стежили за життєвим шляхом шести тисяч немовлят протягом 30 років.

Результати нового дослідження представлені в журналі Lancet Global Health. Повідомляє  Є | Єдність.інфо з посиланням на The Guardian.

Починаючи з 1982 року дослідники працювали з шістьма тисячами новонароджених немовлят з міста Пелотас. У 2012 році вони розіслали всім їм запрошення на інтерв'ю, яке прийняли 3500 осіб. З'ясувалося, що всі, кого годували грудним молоком, показали кращі результати IQ-тесту, а також можуть похвалитися більш високим доходом. Більш того, якщо мами годували їх до однорічного віку, то рівень щомісячного доходу був у середньому на 140 доларів вище середнього (а рівень IQ - вище на чотири пункти).

Вчені виключили вплив доходу сім'ї, генів, куріння матері під час вагітності, типу пологів та інших факторів на підсумкові результати. Об'єктивності дослідженню додає і те, що в Бразилії грудьми годують не тільки багаті та освічені жінки: ця практика поширена по всіх класах суспільства - і учасники дослідження народилися не тільки в багатих сім'ях. Втім, вчені не виключають, що матері, що годували дітей своїм молоком, і надалі приділяють більше уваги їх вихованню та освіті.

«Вже давно відомо, що діти, яких годували грудьми, менше хворіють бронхітом, менше страждають від ожиріння. Ризик ранньої смерті у них також нижче», - зазначив у коментарі до статті голова Королівського коледжу педіатрії Колін Мічі (Colin Michie).

Читайте також:Forbes пояснив, чому в списку мільярдерів нема Путіна