Суспільство
25 березня 2015
"Що за бульба без укропа?" - в Мінську на День волі білоруси підтримали Україну
У Мінську відбулася традиційна акція "День Волі" з нагоди річниці проголошення Білоруської Народної Республіки, що відбулося 25 березня 1918 року.
news-image

Учасники розпочали збиратися о 15:00 біля кінотеатру "Жовтень". В акції, яку дозволила білоруська влада, взяли участь від тисячі до 2 тисяч осіб, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на Радіо Свобода.

Білоруси вийшли зі словами підтримки українцям. Зокрема, серед прапорів майоріли і українські стяги та плакати з надписами: "Что за бульба без укропа?", "Stop, империя!", "Братья оказались братками", "Крим – Україні, щастя – країні!".

Пізніше до учасників акції приєдналися перший заступник руху "За свободу" Юрій Губаревич, заступник руху "За свободу" Алесь Логвинець, лідер Партії БНФ Олексій Янукевич, заступник голови Партії БНФ Григорій Костусєв, заступник голови партії БНФ Ігорь Лялько, письменник Володимир Орлов та інші.

Представники руху "За свободу" почали роздавати символіку Дня Волі.

"Сьогодні суспільству найбільше не вистачає віри в себе. Люди хочуть змін, але бояться їх. Хочуть незалежності, але слабо вірять, що відстоять. Дуже важливо, щоб такі свята показували, що ніщо не пішло, що Білорусь існує. Я думаю, цей свято - свято на століття. Це один із дуже важливих етапів для нашої державності, а вона сьогодні під загрозою ", - зазначив лідер білоруського громадського об'єднання" Рух "За Свободу" Олександр Мілінкевич.

Сьогоднішня акція символізує "відповідь на інформаційну атаку, яку розпочала Росія проти Білорусі", зазначив лідер партії БНФ Олексій Янукевич.

"Всі ці спроби пробудження проросійської п'ятої колони в Білорусі - вкидання грошей, інформаційна підтримка для них, вкидання про те, що тут якась територія Білорусі передавалася незаконно... Тому сьогодні політичний сенс цієї акції - відповідь білоруського суспільства на спробу російських імперіалістів створити тут базу російського світу", - заявив він.

Читайте також:"Парканного блогера" звинувачують у наклепі на президента Білорусі

На одній із прес-конференцій 29 січня президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав Білорусь незалежною і суверенною країною, яка не належить до "русского міра". Також віннаголосив, що білоруська мова та історія творить народну культуру.