Світ
2 квітня 2015
Суд Амстердама відклав рішення щодо скіфського золота
Окружний суд Амстердама відклав до 8 квітня ухвалення рішення щодо питання участі України та Нідерландів у справі про скіфське золото.
news-image

Про це повідомила ТАСС фахівець з комунікацій прес-служби окружного суду Амстердама Фатіма Ель-Гуерірі, передає Є | Єдність.інфо.

«Сьогодні жодного рішення не винесено, - зазначила вона. - Суд визначив 8 квітня в якості нової дати, до якої має бути прийняте рішення ».

При цьому представник суду не уточнила, чим викликана затримка.

Нагадаємо, у листопаді 2014 чотири кримських музея подали позов відносно Університету Амстердама з вимогою повернути колекцію, що складається з близько 2 тис предметів. Експонати використовувалися для оформлення виставки «Крим: золото і секрети Чорного моря», що з лютого по серпень минулого року проходила в музеї Алларда Пірсона, який належить Університету Амстердама.
Невизначена ситуація з колекцією виникла після возз'єднання Криму з РФ. Свої права на експонати, вивезені з півострова, заявили як Росія, так і Україна.

У зв'язку з цим Університет Амстердама призупинив процедуру передачі цінностей до вирішення спору на юридичній підставі або поки сторони не дійдуть мирної угоди. Спочатку сторонами у справі виступали кримські музеї та Університет Амстердама. Запит на участь у справі в якості зацікавленої сторони від уряду Нідерландів надійшов у січні, а від української влади - у лютому.

У числі музеїв, чиї експонати зараз знаходяться в Амстердамі - Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник «Херсонес Таврійський».

Читайте також: Розпочався суд за скіфське золото

Експонати Київського музею, які також були представлені на виставці, у вересні були повернуті Україні.
У Криму неодноразово заявляють, що мають повне право на повернення експонатів, оскільки всі предмети були знайдені на території півострова і зберігалися в його музеях.