Світ
7 квітня 2015
Росія задіяла всі ресурси, щоб загарбати скіфське золото - Кириленко
В'ячеслав Кириленко вважає, що судовий процес навмисне затягується.
news-image

Україна боротиметься за повернення колекції скіфського золота з кримських музеїв, що й досі залишається в Амстердамі, але юридичний процес ускладнюється підступами російської сторони. Про це сказав на брифінгу віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, передає Є | Єдність.інфо.

Щодо скіфського золота, то судовий процес, який, по суті, розпочався в Амстердамі, не буде простим, хоча всі ключові норми міжнародного права - на боці України. Процес непростий, тому що російська сторона включила всі ресурси. Я переконаний, працюють і ресурси підкупу, тому процес просто затягується. Нові додаткові обставини просить з'ясувати російська сторона, нові факти просить проаналізувати високий суд Амстердама і так далі, - зазначив Кириленко.

Він додав, що Україна робить все необхідне з точки зору юридичних процедур для того, аби забезпечити повернення в Україну частини експонатів Державного музейного фонду. Міністерство юстиції, як відповідальне за представлення інтересів України в іноземних судах, супроводжує цю справу, інтереси України в Амстердамі захищає надійний представник.

Україна не бачить для себе іншого рішення, окрім як повернення скіфського золота на територію, яка контролюється Україною, а не на територію, яка тимчасово окупована, - підкреслив Кириленко.

Урядовець наголосив, що всі культурні цінності в Криму є власністю України.

Нагадаємо, експонати з кримських музеїв Сімферополя, Керчі, Бахчисарая і Херсонеса, а також київського Музею історичних коштовностей України виставлялися в Європі в рамках спільного проекту "Крим - золотий острів у Чорному морі" з 3 липня 2013 року до 31 серпня 2014-го. Внаслідок окупації Росією українського Криму виник правовий конфлікт стосовно сторони повернення кримських експонатів. Нині вони зберігаються у Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі - останньому місці експозиції виставки.

Читайте також: Суд Амстердама відклав рішення щодо скіфського золота