Суспільство
8 квітня 2015
Україну визнали однією із сторін у тяжбі про скіфське золото
Окружний суд Амстердама підтримав участь нашої країни у цій справі.
news-image
Як повідомляє Є | Єдність.інфо, у суді визнали за необхідне включити Україну до розгляду, "оскільки держава заявляє свої права на спірні об'єкти".
 
Заявка Нідерландів на участь у справі відхилена, оскільки країна не має прямого відношення до справи, а її інтерес полягає лише в тому, щоб забезпечити належне застосування норм міжнародного права.
Згідно з рішенням, до 20 травня Україна повинна подати до окружного суду Амстердама позовну заяву для участі в розгляді.
 
Нагадаємо, у листопаді 2014 чотири кримських музеї подали позов відносно Університету Амстердама з вимогою повернути колекцію, до якої входить близько 2 тисяч предметів.
 
Експонати виставлялися для оформлення виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка з лютого по серпень минулого року проходила в музеї Алларда Пірсона, що належить Університету Амстердама.
 
Невизначена ситуація з колекцією виникла після анексії Криму РФ. Свої права на експонати заявили обидві сторони. У зв'язку з цим Університет Амстердама призупинив процедуру передачі цінностей до вирішення суперечки на юридичній підставі або поки сторони не вирішать питання мирно.
 
У числі музеїв, чиї експонати зараз знаходяться в Амстердамі, Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник "Херсонес Таврійський".