Київ
14 квітня 2015
Скандал на Поштовій: вулицю ХI століття засипали землею (відео)
Археологи запевняють, що таким чином рятують стародавню садибу.
news-image

Напередодні свят стародавню вулицю, знайдену на місці будівництва торгового центру на Поштовій площі, поховали під шаром землі. Кияни в обуренні заговорили про навмисне знищення археологічних знахідок, датованих ХІ-ХІІ століттями, передає Є | Єдність.інфо.

 Втім, археологи запевнили, що стародавню вулицю "закопали" заради порятунку цінних артефактів.

Перед святами робоча група при Мінкульті, яка займається збереженням археологічних знахідок на цьому об'єкті, прийняла рішення тимчасово призупинити роботи, засипати об'єкт, і почати спорудження спеціальних інженерних конструкцій з накриттям, які повинні зміцнити розкопки і захистити його від дощу і сонця.
Адже на об'єкті ситуація була неконтрольована, а стінки постійно падали. Після установки конструкцій археологи знову приступлять до роботи. Можливо, це буде вже у травні, – розповів "Сегодня" директор центру археології Києва Михайло Сагайдак.

 

Фрагменти садиби – одна з найбільш цінних знахідок, але якщо вчасно не подбати про їх належне збереження, то в деревині може з'явитися грибок, який зруйнує об'єкт. А найкращим консервантом для дерев'яних об'єктів є земля. Також не виключено, що об'єкт буде музеєфікований тут же, в комплексі торгового центру, тому все має бути відображено автентично, а в такому випадку цілісність об'єкта дуже важлива, – продовжив Сагайдак.


У КМДА підтвердили план по музеєфікації знахідок. І ще раз запевнили, що історія найдавнішого Києва не буде знищена. За його словами, засипали розкопки заради порятунку археологічних знахідок, адже через різку зміну температур залишки унікальної дерев'яної садиби ХI століття можуть просто зруйнуватися.

Розкоп засипали, щоб правильно підготувати об'єкт до консерваційних робіт для подальшої музеєфікації, – сказали в управлінні охорони культурної спадщини КМДА.
Ми погодимося на будь-яке рішення робочої групи, – повідомили в компанії, яка будуватиме торговий центр на місці знахідки.


Будівництво цього ТЦ продовжиться вже найближчим часом. Але частково. Представники забудовника не заперечують щодо музеєфікації.

Археологи позначили зони, де цінних знахідок вони не виявили і де можна проводити будроботи. На перевірених ділянках будівництво буде продовжуватися. Що стосується музеєфікації, то письмових рекомендацій від робочої групи з Мінкультури поки не надходило, – розповів автор проекту реконструкції Поштової площі, архітектор Андрій Миргородський.

Яку за масштабами територію на Поштовій виділять для повторного розкопування, фахівці поки не вирішили. Але археологи наполягають, що має бути не менше 450 кв. м від того місця, де була знайдена садиба часів Київської Русі – раптом буде ще щось таке ж цінне.

Читайте також: Будівельники з Поштової візьмуть на себе додаткові витрати у зв'язку зі знахідкам часів Київської Русі