Київ
17 квітня 2015
Розкопки на Поштовій площі будуть продовжені
Інвестор торгівельного комплексу на Поштовій площі готовий вкласти понад 20 мільйонів гривень для збереження історичних артефактів.
news-image

Останнім часом серед киян йшло бурхливе обговорення щодо подальшої долі історичних знахідок на Поштовій площі, пише Є | Єдність.інфо.

Нагадаємо, під час будівництва торговельного центру на Поштовій площі  була виявлена вулиця часів Київської Русі. Історична знахідка датується ХI –ХIII сторіччями. Згодом у мережі з’явилися фото та відеоматеріали, які свідчили про те, що археологічна пам’ятка  була засипана ґрунтом. Це не могло не привернути увагу киян та викликало багато припущень щодо причин такого рішення влади.

Щоб розставити у цьому питанні всі крапки над «і», сьогодні в Управлінні охорони культурної спадщини відбувся круглий стіл на тему: «Проведення археологічних досліджень та музеєфікації знахідок на Поштовій площі».

Для обговорення питання щодо майбутнього пам’ятки Стародавнього Києва були запрошені представники Міністерства культури, Київської міської державної адміністрації, депутати Київради, археологи, архітектори, науковці та представники компанії-інвестора.

Заступник голови Київської міської  державної адміністрації Ганна Старостенко  запевнила, що археологічні роботи припинені тимчасово.

16 березня у Міністерстві культури відбулося засідання міжвідомчої комісії щодо музеєфікації та продовження розкопок на Поштовій площі. За участі багатьох спеціалістів було прийняте рішення про застосування концепції Top Down, яка дозволяє укріпити Володимирську гірку для запобігання зсувам, які можливі при археологічних роботах. А вже після цього - продовжити розкопки після встановлення плити, яка буде тримати ґрунти. Тому рішення про консервацію потребує додаткових коштів. Окрім того, потрібен час, щоб виявити оптимальний метод музеєфікації дерева. Наразі у нас здійснена натуральна консервація, тобто – артефакти засипані ґрунтом, бо час працює проти нас. Дерево, якщо воно не законсервовано, руйнується просто на очах. Сьогодні науковці працюють над тим, щоб визначити правильну методологію консервування дерева. Загалом, зараз багато фахівців - археологи, історики, науковці, біологи , інженери, реставратори та інші працюють над питанням відновлення робіт на Поштовій площі, - сказала Ганна Старостенко.
Всі налаштовані дуже конструктивно на результат, і та інформація, яка останнім часом з’явилася в медіа та соціальних мережах про нібито призупинення розкопок та робіт про музеєфікації – не відповідає дійсності. Для київської міської влади – дуже важливо продовжити роботи, але так, щоб це було безпечно для археологів та городян, - додала пані Ганна.

Археологічні знахідки були виявлені на глибині 8-10 метрів, що відповідає «мінус другому» підземному поверху майбутнього торгового центру. Забудовнику не була  запропонована інша ділянка, бо фахівці погодилися, що можна одночасно проводити розкопки та займатися благоустроєм Поштової площі.

Таким чином, у складі торговельно-розважального комплексу планується створити підземний музей з експозицією, в центрі якої буде презентація на місці розкопок частини археологічної спадщини у вигляді прибережної частини Києвоподолу ХІ-ХІІІ ст.  Для цього інвестор виділяє на території торгівельного центра  площу у 400 – 450 кв.м. Окрім цього, представник компанії-інвестора, Валерій Олійник запевнив, що компанія готова залучити власні кошти у сумі 20-25 мільйонів гривень для продовження археологічних досліджень та створення музею на території торговельного комплексу.

Таким чином, цільове призначення будівництва не змінено, але там обов’язково буде музей. Ми зробимо все для того, щоб археологічні знахідки, які свідчать про життя Києва у ХI-ХII сторіччі – стали надбанням киян і у майбутньому, щоб всі бажаючі мали доступ до цих музейних експонатів, - наголосила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Втім, наразі немає відповіді, коли кияни зможуть прийти у торговельний центр із створеним всередині музеєм. Фахівці зазначили, що робота над музеєфікацією об’єкта може тривати від декількох місяців до декількох років. 

Читайте також: Скандал на Поштовій: вулицю ХI століття засипали землею (відео)