Події
21 квітня 2015
ЮНЕСКО не допоможе повернути скіфське золото в Крим
Свої права на експонати, вивезені з півострова, пред'явили Україна і Росія.
news-image

ЮНЕСКО не зможе допомогти Росії повернути скіфське золото, що було вивезено з музеїв Криму на виставку до Нідерландів. Про це заявила постпред РФ при організації Елеонора Митрофанова, передає Є | Єдність.інфо.

На жаль, ЮНЕСКО тут абсолютно не може допомогти... Складність у тому, що українське міністерство культури було гарантом. Мабуть, це питання буде вирішуватися в якомусь тристоронньому порядку. І я думаю, що тепер скіфське золото надовго оселиться в Нідерландах, оскільки питання буде дуже довгим , - сказала Митрофанова на прес-конференції.

Нагадаємо, близько двох тисяч артефактів були вивезені з Криму на виставку "Крим: золото і секрети Чорного моря" в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року.

Наприкінці листопада 2014 чотири кримських музеї подали в суд Амстердама колективний позов до музею Алларда Пірсона, в якому зажадали повернути колекцію скіфського золота з Нідерландів до Криму.

Свої права на експонати, вивезені з півострова, пред'явили Україна і Росія. У зв'язку з цим Університет Амстердама призупинили процедуру повернення цінностей до вирішення спору на юридичній підставі або поки сторони не прийдуть до мирної угоди.