Одеські катакомби можуть стати об'єктом спадщини ЮНЕСКО
Одеські катакомби мають усі шанси потрапити до списку об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
news-image

Як повідомили в муніципальному управлінні охорони пам'ятників культурної спадщини, мережа підземних ходів під містом, що виникла в результаті будівельного буму XIX - XX ст., є унікальним історичним об'єктом і пам'ятником містобудування, повідомляє «Є» з посиланням на одеський портал "Таймер".

За словами представника управління, сукупна довжина катакомб зараз оцінюється в 2,5 тисячі кілометрів, що в рази перевищує протяжність паризьких (500 км) і римських (300 км) катакомб.

Дехто вважає, що одеські катакомби - найбільше штучне підземне спорудження планети. Не варто забувати також, що в карстових печерах під Молдаванкою знаходиться і найзначніший в Євразії підземний палеонтологічний заповідник. Він пов'язаний з катакомбами. Отже, усі критерії, необхідні для включення до списку ЮНЕСКО, в наявності. Я більше скажу, катакомби мають куди більше шансів потрапити в цей список, ніж наш історичний центр, який зараз посилено забудовується, - відмітив чиновник.

Нагадаємо, до списку ЮНЕСКО вносяться природні або створені людиною об'єкти для їх збереження і популяризації в силу особливої культурної, історичної або екологічної значущості.

Читайте також: ЮНЕСКО не допоможе повернути скіфське золото в Крим