Київ
26 травня 2015
«Київ посів третє місце у світі за найкращими краєвидами» - у Київміськраді обговорювали питання історичної спадщини.
На депутатських слуханнях у Київміськраді розглядали проблеми збереження історичної спадщини.
news-image

Сьогодні на депутатських слуханнях у Київміськраді депутати та представники громадськості обговорювали проблеми збереження історичної спадщини у столиці та питання, що стосуються історико-архітектурного плану Києва, повідомляє кореспондент «Є».

Доповідачі зазначали, що питання охорони пам’ятників історії та культури -  одне з найважливіших питань для Києва, бо в Україні взагалі не існує міста, в якому була б  зосереджена така  велика кількість пам’ятників, які, в свою чергу, потребують захисту. Учасники слухань називали безліч проблем, з якими доводиться стикатися щодня – від  незаконних забудов у столиці до рівня освіченості київських зодчих.

Професійний рівень київських архітекторів, що завжди був дуже високий, в останні роки втрачено . На жаль, ми бачимо, що в першу чергу, обслуговуються інтереси багатіїв, у яких є фінанси на будівництво. Тому і виникають незрозумілі сучасні споруди поруч із історичними пам’ятниками…

Також дивно, що деякі сучасні київські "керівники архітектури" навіть не розрізняють пам’ятники національного значення, пам’ятники світового значення, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО, а також - пам’ятники державного значення, які мають зовсім різний статус, - зазначив депутат Київської міськради Володимир Бондаренко.

Доповідачі відзначали, що наразі однією з актуальних проблем у столиці  є конфлікти між забудовниками та громадськістю, і деякі тривають роками.

Вже довгі роки існує конфлікт між забудовниками та містянами по вулиці Пушкінській. Громада намагається зберегти та не дозволити руйнування пам’ятки архітектури, садиби Міхельсона. З 2002 року триває протистояння у Павловському сквері на вулиці Гоголівській проти висотної забудови. І можна привести ще безліч прикладів, - розповіла депутат Київської міськради Валентина Мандрик.

Доповідачі зазначали, що одним із нагальних питань є прийняття і розробка зонінгу – містобудівної документації, що чітко вказує умови та обмеження використання території населених пунктів. Крім того, необхідно затвердити історико-архітектурний опорний план столиці, який є основою Генерального плану. Також учасники слухань звернули увагу на проблему, що виникла останнім часом – підпорядкування Управління охорони культурної спадщини столиці Управлінню культури.

Я не уявляю, як може існувати столиця держави без Управління охорони культурної спадщини. Бо це- саме той орган, який має право зупиняти незаконні забудови, - зазначив завідувач сектору державного реєстру управління охорони культурної спадщини Мінкультури України Яків Діхтяр.

Як зазначали учасники слухань, недостатньо уваги приділяється у столиці збереженню та охороні будинків, що є пам’ятниками архітектури.  Так, за словами депутата Київради Ігоря  Федоренка, наразі у Києві 3500 пам’яток, з яких -1500 у аварійному стані.

Київ – європейська столиця і ми, як депутати, повинні привести його до гідного зовнішнього виду, - сказав депутат.
Київ наразі посів трете місце серед міст світу із найкращими краєвидами за версією Forbes. А якщо ми приведемо до ладу архітектуру, то станемо взагалі найкращим містом у світі та піднімемо туристичну галузь. Історична спадщина Києва може приносити мільярди до бюджету, - додав нам у коментарі Ігор Федоренко.

За підсумками депутатських слухань, були надані протокольні доручення Київміськадміністрації. Зокрема, розробити проект рішення про створення Департаменту охорони культурної спадщини міста Київа.

Читайте також: На депутатських слуханнях у Київраді Кличка зустріли незадоволені "активісти-піарники"