Київ
17 червня 2015
Археологи очікують нові історичні знахідки на Поштовій площі
Розкопки стародавнього Києва планується відновити у липні.
news-image

У результаті розкопок  на Поштовій площі у січні-лютому цього року було виявлено артефакти  XVII-XIX сторіччя, згодом - XIII,  а потім археологи вийшли на рівень забудови, що датується  кінцем XI - початком XII сторіччя. Про це повідомив журналістам на черговому засіданні інформаційного штабу директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак, передає кореспондент «Єдність».

Ми знайшли дві лінії паркану та кілька будівель. Зокрема, міської садиби XI сторіччя. Коли відновляться розкопки, ми очікуємо нові цікаві знахідки, - зазначив пан Сагайдак.

Як повідомили в інформаційному штабі, розкопки на Поштовій площі планувалося відновити 15 червня, але на даний час ще продовжуються  підготовчі роботи на об’єкті . Зокрема, закінчується встановлення вентиляційної системи та оформлюються додаткові документи. За попередніми даними, початок археологічних досліджень перенесено на початок липня.

Наразі продовжується робота щодо наукової концепції майбутнього музею. За словами Михайла Сагайдака, у музеї необхідно продемонструвати взаємозв’язки між стародавнім Києвом та іншими містами і державами того часу та показати, що шлях утворення міста був тотожній урбанізації, якою йшла східна Європа. Як зазначили фахівці, повну концепцію музею можна буде уявити лише після того, як археологічні роботи відновляться. Корективи у концепції будуть робитися під час продовження розкопок, у міру появи нових знахідок.

Також під час засідання обговорювалися проблеми консервації  знахідок. Як зазначила генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова, для реставраторів не буде великих проблем щодо консервації «рухомих пам’яток», зокрема знахідок з металу або тканини.  Для науковців більш складним є збереження дерева, тому наразі фахівці займаються пошуком найбільш ефективного методу консервації для дерев’яних артефактів.

Для того, щоб зберегти деревину, знайдену під час розкопок, її треба помістити в умови, в яких вона знаходилася. Була проведена дуже велика дослідницька робота та ознайомлення зі світовими напрацюваннями щодо збереження дерева. І наразі ми повинні визначити метод консервації дерева. У будь-якому випадку - це довготривалий процес. Той музей, котрий планується робити, на початку не може бути побудований на знахідках, бо процес консервації займе певний час. Як це прийнято у багатьох країнах, на початку у музеї можна використати інсталяції та муляжі , - сказала Світлана Стрєльнікова.

Крім того, на засіданні було повідомлено, що наразі підготований проект облікової картки, яка необхідна для того, щоб об'єкт на Поштовій площі розглядався на експертній комісії у Міністерстві культури. Після висновку комісії буде визначено, який статус отримає пам'ятка – національного або місцевого значення.

Сьогодні складно судити, яким буде статус у пам'ятки на Поштовій площі, оскільки розкопки поки не завершені. Можливо, для початку, об'єкту буде присвоєно статус пам'ятки місцевого значення. А після того, як буде виявлено його наукову цінність, статус буде змінено, - зазначив начальник Управління охорони культурної спадщини Київміськдержадміністрації Сергій Груздо.

Нагадаємо, розкопки на Поштовій площі почалися у грудні 2014 року. У квітні 2015-го через різке потепління дерев’яні об’єкти тимчасово законсервовано ґрунтом.  До моменту консервації у ході археологічних розкопок було досліджено площу приблизно у 400-450 кв.м.

Читайте також: Розкопки на Поштовій площі продовжаться на початку липня

 

Анжеліка Коломойцева