Україна займає перше місце в світі за експортом соняшникової олії
Під час виступу на колегії міністерства аграрної політики та продовольства очільник відомства Олексій Павленко заявив, що цього року країна досягла рекордного показника експорту зернових за роки незалежності.
news-image

Як повідомляє «Єдність», за цей рік Україна експортувала майже 34 мільйонb тонн олії.

За інформацією міністерства, на сьогодні наша держава посідає перше місце у світі за експортом соняшникової олії, третє - за кукурудзою, четверте - за експортом ячменю, сьоме та восьме - за соєю та курятиною.

Крім того, протягом року було збільшено обсяги експорту за основними позиціями. Зокрема, за 5 місяців експорт м’яса птиці зріс на 8%, соєвого шроту на 70%, а олії — на 15%.

За 10 років країна наростила аграрний експорт у 3,6 рази - до 17 мільярдів доларів. Вага сільського господарства - більше третини загального експорту та 12% в загальному обсязі ВВП. Аграрний експорт забезпечує чисте надходження валюти в країну до 30 млн доларів щодня", - сказав Павленко.

Збільшити експортні показники дозволила диверсифікація зовнішньої торгівлі з російського ринку на азійський, європейський та африканський.

Сьогодні Україна годує 140 мільйонів людей на планеті.

Читайте також: Міністр пообіцяв, що забруднені від пожежі продукти не будуть продавати