Благодійний мобільний оператор від Вікіпедії розпочав свою роботу
Засновник Джиммі Вейлз запустив в США мобільного оператора, через який користувачі можуть жертвувати частину грошей.
news-image

Усі користувачі такого оператора зможуть витрачати частину коштів зі своїх телефонних рахунків на благодійність, інформує «Єдність».

Оператор отримав назву TPO (The People's Operator - "Народний оператор")  на честь аналогічного сервісу, існуючого у Великобританії з 2012 року. Він працює за наступним принципом: сервіс надає ті ж функції, що і звичайний мобільний оператор - дзвінки, смс, проте 10 відсотків з рахунку кожен місяць йдуть на благодійні потреби за вибором самого абонента.

«Ми говоримо людям:" Послухай, можеш залишитися зі своїм провайдером, і він витратить 10 відсотків твоїх грошей на ще більше реклами на ТБ, білбордів, оголошень в журналах та інше, або ти можеш перейти до нас і витратити ці гроші на те, про що ти дійсно піклуєшся ". Все, що потрібно натомість, це рекомендація сервісу твоїх рідних та друзів », - пояснив Вейлз.

Проект став можливий завдяки співпраці з мобільним оператором Sprint. Крім пропозицій по стандартному контрактом, абоненту надаються інші тарифи, як наприклад Unlimited Goodness («безлімітна благочинність»): безлімітні смс і розмови за 32 долари на місяць. Крім 10 відсотків, жертвуваних з абонентського рахунку, також 25 відсотків доходу від сервісу його творці будуть відсилати до благодійних організацій NSPCC і Childline.

Уельс оголосив і про запуск однойменної соцмережі, що переслідує аналогічну мету - надати людям зручні інструменти для пожертвувань. Так, за словами творця, платформа TPO, крім звичайних функцій соцмережі (публікувати статуси, ділитися фотографіями, вступати в групи і так далі), може працювати майданчик для збору коштів на різні проекти.

У 2000 році Вейлз разом з Ларрі Сенгером створив «Нупедія» - проект енциклопедії англійською мовою, в основу якого лягли принципи свободи інформації, що стала прабатьком усіх нині відомих інтернет-енциклопедій. Сама Вікіпедія з'явилася в 2001 році. Її особливість полягає в тому, що будь-яка людина може створювати та редагувати статті. В даний час енциклопедія доступна на 276 мовах. У 2013 році Вейлз був нагороджений ЮНЕСКО золотою медаллю Нільса Бора.