Світ
30 липня 2015
У Нідерландах хочуть призупинити асоціацію з Україною
Парламент Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію між Україною і ЄС, а активісти хочуть референдуму.
news-image

У Нідерландах група активістів "Комітет громадян Євросоюзу" почала збір підписів за те, щоб поставити на референдум питання про ратифікацію угоди про асоціацію України з ЄС, передає «Єдність» із посиланням на ВВС.

Згідно з нещодавно прийнятим в Нідерландах законом, який набув дію 1 липня, громадяни можуть вимагати організації консультативного референдуму з будь-якого закону чи угоди. Щоб зробити це, активісти повинні зібрати 10 000 підписів до 6 серпня.

Тоді вони зможуть подати попередню заявку на проведення референдуму. Після того, як заявку прийме виборчком Нідерландів, активістам треба буде зібрати ще 300 000 підписів протягом 6 тижнів.

Угоду про асоціацію з Євросоюзом Україна підписала в 2014 році. Асоціація передбачає поглиблення економічних відносин України та Євросоюзу, гармонізацію в галузі права і створення зони вільної торгівлі.

Верховна Рада України і Європарламент одночасно ратифікували документ 16 вересня 2014. Він набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі 28 членів ЄС.

Читайте також: Європейці асоціюють Україну з конфліктом та війною